Hazai sztár

Pikali Gerda: Rékasi Károllyal egymás kuktái

Azt mondja, csak a fantázia szab határt a férjével közösen elkészített fogásaiknak.

Mint mondja, nem divatból, hanem az egészsége érdekében reformálta meg az étrendjét. Ez a kívülállók számára drasztikusnak tűnhet, ő maga azonban állítja, soha ennél jobban nem érezte magát.

Fejfájás kínozta

Pikali Gerda tíz éven át küzdött vissza-visszatérő fejfájással, végül elkeseredettségében az alternatív gyógymódok felé fordult. „Semmilyen gyógyszer nem segített, és sokszor olyan iszonyú fejfájásom volt, ami már a beszédközpontomat is érintette, ami ugye a színpadon nem egy nyerő dolog – kezdi. – Rengeteget olvastam, kutattam az interneten, kerestem az okokat, a gyógymódokat, végül az alternatív gyógyászat felé fordultam. Valójában a hagyományos és az alternatív gyógymódoknak együtt kellene működniük, kiegészíteniük egymást, az én esetemben azonban nem így történt.

Drasztikus életmódváltásra volt szükségem. Közben az is kiderült, hogy inzulinrezisztens vagyok.

Az étrendemből kiiktattam a húst, a glutént, a szóját, a tejet és a cukrot. Amikor valaki ezt megtudja, megijed, és az első kérdés az szokott lenni, ’akkor mit eszel?’ Megnyugtatok mindenkit, hogy nagyon sokat és finomakat eszem. Sőt! Többet eszem, mint a férjem. Szeretek enni, és diétával is lehet teljes életet élni.”

A színpadon is látható a tökéletes alakja

Férje főz neki

Miután diétázni kezdett, az eredményekre sem kellett sokat várnia. „Először is megszűnt a migrénem. Majd a derekam körüli úszógumi észrevétlenül leolvadt, és elmúlt az örökös fáradtságérzésem. Egyre energikusabb lettem. A József Attila Színházban több darabban is táncolok. A Vérnászban flamencózom, a Lovakat lelövik, ugye? című előadásban pedig egy maratoni táncverseny résztvevője vagyok. Mégsem okoz fizikai nehézséget egyik szerepem sem. Tele vagyok energiával – sorolja életmódváltás előnyeit Pikali Gerda.

De még mindig ott a kérdés, ilyen szigorú étrendbe mi fér bele? – A felsoroltakon kívül minden – neveti el magát a színésznő. – Napi ötször étkezem, és előre megtervezem, mikor mit fogok enni. Rengeteg zöldséget fogyasztok nyersen, főzve, sütve és rizst, krumplit, gluténmentes tésztákat, gyümölcsöket… Érdekes, hogy ugyan húst nem eszem, de hetente egyszer belsőséget, májat igen.

A húsleves levét is elfogyasztom, és csak vizet iszom, amibe citromolajat cseppentek.

A férjem elképesztően jól főz, és szívesen kísérletezik, hogy én is változatosan tudjak enni. Ő és a fiaim is esznek húst, így előfordul, hogy kétféle étel készül, de az utóbbi időben Károly­ és a nagyobbik fiam is rákapott az én ételeimre.”

Egészsége érdekében reformálta meg az étrendjét

Külön fő a csülök

A színész házaspár gyakorta tüsténkedik együtt a konyhában. „Egymásnak kuktáskodunk. Hol ő a kis kukta, hol én. Attól, mert én nem eszem húst, a fiúknak szívesen elkészítem. Az újévi lencsét is együtt készítjük el, csak épp a csülköt külön főzzük meg, így mindannyian tudunk enni a főzelékből.”

Gerda azt mondja, ha az ember egészsége a tét, nem áldozat a legkeményebb diéta sem. „Ez elhatározás kérdése, nem lehet bűnözni. A fegyelmezettség nagyon fontos. Az egészséges táplálkozás mellett a mozgás és a minőségi pihenés szintén elengedhetetlen. Szeretnék még sokáig erőben, egészségben megmaradni a családomnak – fejtegeti, majd hozzáteszi, időnként megpróbálja valamelyik alapanyagot visszavezetni az étrendjébe, ám akkor újra jelentkeznek a panaszai.

Kőkemény diétát tart

Pikali Gerda azt mondja, nagy segítség számára, hogy manapság már minden alapanyagnak van alternatívája. – Sajnos az éttermek még nincsenek felkészülve az érzékenységekre, pedig egyre többen vagyunk. Úgyhogy kevés az olyan hely, ahol tudunk vacsorázni. Ha szállodába megyünk, levelet írok a kiválasztott helynek az étrendemről, majd megpróbáljuk együtt kitalálni, mit is ehetnék. Eddig mindenki nagyon segítőkész volt! A hal alternatíva lehetne, azt szinte mindenhol lehet rendelni, de sajnos azt nem szeretem…”

Egy nap Gerdával a konyhában

Éhgyomorra: egy pohár víz

Reggeli: 3 db főtt tojás friss zöldségekkel

Tízórai: kukoricapehely, liofilizált gyümölcsök/smoothie

Ebéd: húsleves leve/ zöldségleves, gluténmentes tészta zöldségkörettel vagy heti egyszer májjal/főzelék/tarhonyás krumpli/zöldséges rizottó

Uzsonna: gyümölcs/ édesítőszerrel készült gluténmentes süti

Vacsora: gluténmentes pirítós hummusszal/avokádókrémmel és zöldségekkel

Kiemelt kép és fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu; Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

#image_title

Megjelent a Story Sztárdiéta különszám!

Kapható a Story tavaszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!