Hazai sztár

Szabó Csilla nem akárkitől tanul főzni

A meteorológus az indiai ízeket sajátítja el, míg Joshi Bharat volt felesége a magyar receptekben mélyül el.

Szabó Csilla, Joshi Bharat volt felesége a Séfek séfében próbált szerencsét. Nemrég a Story Sztárséf különszámában mesélt róla, hogy segít neki barátnője, Pártai Lucia elsajátítani a magyar konyha fortélyait, és hogy egy étteremben is munkát vállalt, hogy fejlessze magát.

Döntsd el Te, hogy ki legyen az év csillaga! Szavazz és nyerj! Kattints!

Lucia és Csilla huszonöt éve ismerik egymást, de a barátságuk csak Csilla Joshi Bharattól való, nagy port kavart válása kapcsán vált igazán szorossá. Pártai Lucia mindent megtett, hogy barátnője kiheverje a csalódást, majd később Csilla volt soron, amikor Luciának kellett családi tragédiával szembenéznie. Ahogy ők fogalmaznak, „felhúzták egymást a padlóról.” Mára mindketten boldogok, kiegyensúlyozottak. Persze azért mindig van mit megbeszélni, így a napi telefonok sosem maradnak el, sőt újabban a főzőtudásukat is mélyíteni akarják.

Falják az új ötleteket

Bár milliónyi recept van a fejükben, ők mindig újabbak után kutatnak. Érkezésünkkor a kanapén ülve épp Jack Nicholson szakácskönyvét lapozgatták. „Mindketten nagyon szeretünk, és talán ki is mondhatjuk, tudunk is főzni. Faljuk az új ötleteket, és most egy ideje Luciát nagyon érdekli az indiai vonal, ezt szeretné eltanulni tőlem, úgyhogy ma épp chole készül, ez magyarul csicseriborsó” – kezdi Csilla, akinek a volt férje miatt a kisujjában van ez a konyha. Többször járt Indiában is, ahol első kézből, a volt anyósától tanulhatott. Ezt a tudást pedig most Luciának is átadja. „Én a magyar és olasz konyhában mozgok otthonosan. Most is egy jó hagymás, fűszeres pestóval készültem. Indiai étellel csak most találkoztam, amióta Csillával szorosabb a barátságunk, és bevallom, annyira ízlik, hogy ennek a konyhának a csínját-bínját is szeretném elsajátítani. De itt az alapoktól kellett kezdeni, mert egészen más ezeknek az ételeknek a fűszerezése, mint nálunk” – veszi át a szót Lucia, aki szerint a főzés egy újabb közös pont náluk, főleg, hogy Csilla pedig a magyaros ízek után érdeklődik.

(Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

Még profibb akar lenni

„Harmincegy évig szinte csak indiait főztem, sőt a lányom miatt sokszor ma is azt készítek. De amióta szingli vagyok, kinyílt a világ számomra a gasztronómia területén is. Végre lett időm arra, hogy kísérletezzek más ételekkel is, és szeretnék még többet tudni, mert igazság szerint egész eddigi életemben a főzés hozta el számomra a legnagyobb sikerélményeket. Szuper közös, barátnős program a főzés, Luciától már sok minden magyarosat megtanultam. Nemrég pedig egy hozzám közeli étterembe is bejelentkeztem, hogy ingyen és bérmentve segítsek, csak hogy cserébe tanulhassak. Szóval ott ’sztázsolok’ ­Bartus Bálint szakács kezei alatt, hogy még profibb legyek a konyhában – meséli Csilla. Hozzáteszi: nagyon hálás, hogy valahogy mindig úgy alakul az élete, hogy a megfelelő időben a megfelelő embereket sodorja mellé a sors. – Annyira jó oda bejárni. Bálint hihetetlen nagy tudású szakács, aki önzetlenül, végtelen türelemmel adja át a tudását.”

„Soha ne mondd, hogy soha”

Lucia nagyon büszke barátnője elszántságára, és hogy a válása után a főzésbe kapaszkodva mára újra boldogan éli az életét. Csilla pedig lubickol az új, sikerekkel teli életében. „Két évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy leszek még ilyen boldog, reménnyel és tettvággyal teli. És tessék. Soha ne mondd, hogy soha! – nevet fel Csilla jókedvűen, majd nekikezdenek az indiai–magyar–olasz ebédnek, ami az interjú közben el is készült. De persze először átöltöznek, ugyanis az egyiküknél sem járja, hogy abban a ruhában üljenek asztalhoz, amiben főznek. – Nekem az sem mindegy, hogy a konyhában miben vagyok, de Lucia hozzám képest egy igazi divatdiktátor. Ő varratja a ruháit” – néz Csilla a barátnőjére, aki már át is öltözött, és valóban, tökéletesen illik a sálja a felsőjéhez és a körömcipőjéhez.

(Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

Meteorológusként Lucia szaktudása egyébként szintén jól jön, hiszen pontosan tudja, mikor hogy kell öltözni. „Reggelenként, ha Csillának mennie kell valahova, gyakran megkérdez, hogy milyen lesz az időjárás. Ilyenkor gyorsan ránézek a térképen a lakhelyére, és már mondom is, mit vegyen fel. Szóval legyen szó szívügyekről, főzésről, divatról – mi mindenben segítjük egymást.”

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!