Hazai sztár

Sinkovits Imre és Gombos Katalin házassága több volt, mint szerelem

Gombos Katalin szép volt, kedves és tehetséges, élete jutalmának viszont nem a hivatását tartotta, hanem boldog, öt évtizedes házasságát Sinkovits Imrével. Amikor kellett, érte a színpadot is feláldozta.

A Hódmezővásárhelyen született Gombos Katalin már lányka korától minden idejét a helyi moziban töltötte: leste a filmeket, tanult a korabeli sztároktól. Az iskolaigazgató, de még a polgármester is kérte a szülőket, engedjék a pályára, meg van benne a tehetség. Ezt viszont csak akkor hitték el nekik, és engedélyezték a felvételit, amikor maga Somlay Artúr is felvette velük a kapcsolatot, miután a helyi Fekete Sas Szállóban látta Katalint fellépni. 1950-ben már Budapesten játszott. Nem sokkal később az Apák ifjúsága című darabban egy fiatal, egyetemi ösztöndíjas volt a partnere – Sinkovits Imre. 1951-ben házasságot kötöttek. Két gyermekük született: Sinkovits-Vitay András és Sinkovits Mariann, akik szintén színészek lettek.

Az év sztáreseménye hamarosan! Szavazz a sztárokra, és nyerj!

Sinkovits egy interjúban így vallott a házasságról: „Sokan talán akkor tévednek, amikor azt hiszik, a szerelem a biztosítéka a jó házasságnak. Pedig nem minden szerelemnek kell házassággal végződnie. A házasság életszövetség, több mint szerelem. A házasságba a szerelem boldogságát, örömét kell vinni, nem pedig együtt szenvedni.” Egyetértett ezzel a felesége is, aki a nagy nehézségek közepette is kitartott férje mellett. A színész ugyanis 1956. október 23-án a Petőfi-szobornál elszavalta a Nemzeti dalt, és mivel a forradalom után nem volt hajlandó önkritikát gyakorolni, szinte munka nélkül maradt. Megfigyelték, zaklatták, vallatták, csak a népszerűsége miatt nem zárták börtönbe. Szerepeket ugyan kapott, de keveset, abból nem tudtak megélni. „Gyakran kellett a szomszédoktól öt forintot kölcsönkérni, hogy tejet, kenyeret vehessünk a gyerekeknek – mesélte a felesége. – Egy év alatt négyszer akartak kilakoltatni, mert nem tudtunk lakbért fizetni… Imre különmunkát vállalt, éjszaka pedig otthon műanyag játékot sorjáztunk, fél fillért kaptunk egyért…” Miután a férjének „megbocsátottak”, ő is több szerepet kapott. Végre költői estekkel is járhatták az országot, Európát, még Amerikába is eljutottak. Katalin 2001-ben özvegyült meg, ő pedig 11 évre rá hunyt el.

Úton-útfélen

Férjével közös hobbijuk is volt: járták a természetet a kutyájukkal együtt, amelyből olykor három is volt egyszerre. A házaspár kellemes társasági életet élt, Agárdy Gáborral és Avar Istvánnal, valamint az ő párjaikkal nagyon közeli barátságot ápoltak.

Kiemelt kép: Németh Gabriella/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!