Hazai sztár

Jászai Mari unokahúga nyugdíjas dédiként lett Friderikusz és egy ország kedvence

Jászai Joli néni a Szerelem utolsó vérig című sikerfilmben is szerepelt. A színésznő utolsó éveit pedig egy otthonban töltötte, de ott is ő volt a társaság lelke.

„Hetvennégy évesen lettem színész, amikor a győri színigazgató meghallotta, ahogy a saját versemet szavaltam Jászai Mari nénémről, és 76 évesen kaptam az első filmszerepemet – mondta egykor Jászai Joli néni, akit akkor egy pillanat alatt az egész ország a szívébe zárt. – Mindig szerettem volna a nagynéném, apám testvére, Jászai Mari pályáját folytatva színésznő lenni, de az édesanyám nem engedte. Akkoriban a vidéki emberek szemében a színésznők erkölcstelen lányok voltak” – mesélte Joli néni, aki az ötvenes években tanítónő volt Pécsett. „Amikor Pécsett vagyok, gyakran megszólítanak az utcán ősz hajú, nyugdíjasforma emberek, hogy emlékszem-e rájuk. Mikor kiderül, hogy tanítottam őket, meglepődve kérdezek rá: ’Ti még éltek?’ Olyan furcsa, hogy a kis diákjaimból öreg emberek lettek, és én még mindig itt vagyok a földön” – emlékezett vissza 95. születésnapján a Story hasábjaim. Ahogyan arra is, hogy későn, huszonhárom évesen ment férjhez. „Az uram, Jenő tizenkét évvel volt nálam idősebb, Esterházy hercegnél volt gazdatiszt. Nagyon tudott szeretni, gyönyörűen udvarolt, volt nap, hogy kétszer is hozott virágot. Harminchat évet éltünk le együtt, rajta kívül nem volt más férfi az életemben. Menyasszonyi ruhát is csak egyszer vettem fel azóta, 94 éves koromban, a Szerelem utolsó vérig című film forgatásán. Mondtam is a rendezőnek: ’Bolond vagy? Az egész ország rajtam fog röhögni!’” Joli néni férje 1965-ben halt meg. Házasságukból öt gyerek született, tíz unokájuk és tizenhat dédunokájuk volt. Joli néni negyven évig lottózott, de egyszer sem volt szerencséje. Pedig kápolnát szeretett volna építeni a szülőfalujában, Rábatamásiban. Szellemi frissességét versírással őrizte meg. „Mi a hosszú élet titka? Mindennap igyál egy pohár vörösbort!” – javasolta a századik születésnapján.

Friderikusszal barátok voltak

A showman többször is meghívta a műsoraiba szerepelni. „Fridi megmutatta nekem a húszszobás budai házát is. Egy nagy terepjáróval jött értem, alig tudtam beszállni. Viccesen meg is kérdeztem tőle: ’Sanyikám, hol hagytad a Trabantodat?’ Szeretem Friderikuszt, nagyon jó fiú.”

Kiemelt kép: Nők Lapja Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!