Hazai sztár

Molnár Anikó az injekciós fogyókúráról: „Aki egészséges, ne kísértse a sorsot!”

A sztárvilág után már a civilek között is egyre népszerűbbek azok az injekciók, amiket alapvetően a cukorbetegség kezelésére fejlesztettek ki, de mellékhatásként a testsúly csökkenését is előidézi. De nem kockázatos ez?

Európát és mára Magyarországot is elérték a vércukor- és inzulinszintet szabályozó injekciók, amik óriási fogyást eredményeznek. Először csak a sztárok kapcsán lehetett hallani róla, hogy a gyors és igencsak látványos változás mögött ez a módszer áll, mára viszont már a civilek körében is egyre elterjedtebb az injekciók használata. Amivel nem is lenne gond, ha nem makkegészséges emberek mozgatnának meg minden követ, hogy hozzájussanak a gyógyszerhez.

„100 kiló fölött voltam”

Molnár Anikó az elsők között volt idehaza, aki ilyen injekcióval fogyott, ám ő akkor még nem is sejtette, hogy amit felírt neki az orvosa, az pár év múlva hiánycikk lesz, mert trenddé válik. „Sokáig a sport hiányára fogtam, hogy nagyon meghíztam. Aztán végül négy-öt éve rávettem magam, és csináltattam egy laborvizsgálatot, meg elmentem egy terheléses cukorvizsgálatra. Nagyon rossz eredményeim születtek, és kiderült, hogy egy hajszál választ el a cukorbetegségtől. Ekkor az orvosom felírt egy tablettát, de egy hónap múlva, amikor visszamentem, látta, hogy egy dekát sem fogytam, ugyanúgy 100 kiló fölött voltam. Úgyhogy jött a következő szint, az injekciókúra – emlékszik vissza Anikó, aki ekkor találkozott először a ma már fogyókúrás csodaszerként emlegetett és egyúttal hiánycikként is számontartott gyógyszerekkel, amik el is kezdték leolvasztani róla a kilókat. – Első körben lement 27 kiló, de aztán a fele visszajött, mert nem iktattam be mellette a rendszeres sportot. Sajnos nekem az inzulinrezisztencia-betegségem eléggé előrehaladott, úgyhogy most újra el kellett kezdenem szúrni magam.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Anikó Molnár (@molnaranikoofficial) által megosztott bejegyzés

Titokban szúrják

Anikónak tehát indokolt volt, hogy vércukor- és inzulinszintet szabályozó gyógyszereket használjon. De hogy egészséges emberek is felíratják, vagy rosszabb esetben nem legális úton jutnak hozzá az injekciókhoz, az elszomorítja. „Meg kéne, hogy értse mindenki: ez nem gyerekjáték! Óriási felelőtlenség fű alatt beszerezni és használni ilyen gyógyszereket. Mindenki örüljön, aki egészséges, és ne kísértse a sorsot! Én nagyon örültem volna, ha az orvosom azt mondja: ’Anikó, önnek kutya baja, csak menjen el szépen edzeni!’ – fakad ki Anikó, akit ennél már csak azok a sztárok zavarnak jobban, akik életmódváltásra és kemény edzésre vagy épp fogyasztótablettára esküsznek nyilvánosan, miközben titokban szúrják magukat. – Én már régóta nem lepődöm meg semmin sem, mindenkinek a magánügye, hogyan fogy. Én személy szerint nem szeretek hazudni, és nem szeretném, ha valaha is ferdítésen kapnának. Én ezektől az injekcióktól fogytam, és bár most megakadt a folyamat, remélem, még fogok is.” Azt viszont nem gondolja, hogy a nagy kereslet miatt épp azok maradnak gyógyszer nélkül, akiknek szükségük lenne rá, hiszen a gyógyszergyártó cégek ebből profitálnak.

Néhány évvel ezelőtt jött rá, hogy egészségügyi probléma miatt hízik (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Komoly kockázat

Anikó orvosát, dr. Balogh Illés endokrinológus szakorvost arról kérdeztük, hogy milyen kockázatai vannak annak, ha egészséges emberek kezdik szúrni magukat. „Ezek a gyógyszerek nagyon jótékony hatású készítmények, és az elhízás ellen is hasznosak lehetnek. Amerikában már évek óta ezzel kezelik a túlsúlyos embereket. Azzal van a gond, ha valaki orvosi felügyelet nélkül, egymaga vág bele a kúrába. Azt nem szabadna, mert így komoly egészségügyi kockázata van” – kezdi dr. Balogh, aki ezzel a hányinger és a hasmenés mellett olyan problémákra is utal, mint a hasnyálmirigy-gyulladás vagy a heveny veseelégtelenség. A szakorvostól azt is megtudjuk, hogy az injekciók azontúl, hogy kifejtik hatásukat az inzulint termelő bétasejtekre, lassítják a gyomor­ürülést, teltség- és jóllakottságérzetet okoznak, és a központi idegrendszeren keresztül csökkentik az étvágyat. Azaz valójában nem az injekció fogyaszt, hanem az, hogy a szer normalizálja a vércukorszintet, és kevesebbszer van igényünk nagy mennyiséget enni.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!