Hazai sztár

Bódi Csabi: „Amit mi elrontottunk, azt most a gyerekeimnél másként csináljuk”

Sok szülő szembesül azzal, milyen nehéz rávenni a gyerekeket az egészséges táplálkozásra. Bódi Csabáéknál mindez kiválóan működik. Kiegyensúlyozott étrendjüknek hála, a srácok karcsúak és makkegészségesek. Na de hogyan terelték rá őket a helyes útra? Az édesapa elmeséli nekünk.

Ha eszünkbe jut a Bódi család, rögtön bevillan édesanyjának, Margónak a remek konyhája… A fia, Bódi Csabi azonban azt az elvet vallja, hogy nemcsak mértéket muszáj tartani, de bizony az alapanyagokat is jól meg kell választani.

Fontosak a kezdetek

Az énekes azt mondja, a titok nyitja a felesége. „Gina nemcsak gyönyörű nő és csodálatos feleség, hanem nagyon okos asszony is. Ő rendkívül tudatos édesanya. Már a közös gyermekeink babakorában is ügyelt arra, hogy egészség ételeket kapjanak. Szerintem ez nagyon fontos. Sokkal nehezebb helyzetben van az a szülő, aki egyszer csak a 4-5 éves óvodásának kezdi el mondogatni, hogy egye már meg a spenótot, mert fontos a sok zöldség… A mi gyerekeink szépen belenőttek ebbe, szóval nekik természetes, hogy egészséges ételeket fogyasztanak. Mindenki azt eszi, azt tartja finomnak, amihez hozzá lett szoktatva: a dzsungelben felnőtt gyerekeknek természetes, hogy elfogyasztják a kukacokat, vagy Keleten élvezettel csemegézik a száznapos tojást, amit mi csak nagyon nehezen tudnánk legyűrni. A gyerekek sok halat is esznek, amihez én például nem lettem hozzászoktatva, és nem is tudom lenyelni, pedig tudom, mennyire egészséges.”

Mindkét gyerek Valentin-napon ünnepli a szülinapját (Fotó: Archív)

Tartsuk a ritmust

Az apuka szerint a mozgás legalább olyan fontos lépés az egészség megőrzéséhez, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás. „Csabika, Rómeó és Lilien mindhárman egészséges testalkatú, vékony gyerekek, de a családban, a közeli hozzátartozóknál is vannak náluk kövérebb srácok. Szerintem igenis fontos odafigyelni arra, hogy ne fogyasszanak a gyerekek egészségtelen ételeket, például túl sok cukrot, mert ez bizony hosszú távon komoly problémákat, érrendszeri betegségeket okozhat. Rengeteget hallani a gyermekkori magas koleszterinről is. Szerintem lényeges, hogy a szülők tegyenek az ellen, hogy ezek a betegségek kialakuljanak – mondja az édesapa. – Csabika például mindig is nagyon mozgékony gyerek volt, a karatéban kifejezetten szép eredményeket ért el. Rómeó szeret futni, bokszolni, edzőterembe is jár, bár nincs egy fix rendszer ebben az életében, de mindenesetre a sportot ő is szereti. A kislányunk minden héten kétszer jár készségfejlesztő tornára az ovival, ami a mozgáskoordináció fejlődését is segíti. Az én gyerekkoromban még nem figyeltünk az egészséges életmódra, de amit mi elrontottunk, azt most a gyerekeimnél próbáljuk másként csinálni.”

Az anyuka nem csak a vonalaikra, a megjelenésükre is ügyel (Fotó: Archív)

Az édesség a jutalom

De persze minden szülői óvintézkedés és igyekezet hiábavaló, ha a nagyszülők egészségtelen ételekkel tömik a gyerekeket. Csaba anyukája, Bódi Margó kiváló háziasszony, de bizony nem a reformkonyha és a saláták virtuóza. „Az édesanyám zseniális szakács, és hajlamos is rá, hogy elkényeztesse az unokákat, de azért szóltam neki, hogy inkább több gyümölcsöt adjon nekik, és kevesebb tésztát meg kenyeret. Úgyhogy nasiként almát, répát szeletel már nekik, Lilien például imádja az uborkát is – mondja Csaba. – Persze nem arról van szó, hogy mindentől tiltjuk őket, néha bizony bűnözni is lehet. Mi az édességeket például jutalmazásra használjuk. Ha a gyerek jól teljesít a suliban, vagy segít otthon a takarításban, akkor kaphat egy fagyit vagy egy csokit. Mert nem a tiltáson, hanem a kiegyensúlyozott étrenden van a hangsúly. A másik, szerintem nagyon fontos szempont, hogy milyen alapanyagokat használunk. Ma már rengeteg a műétel, és sokat hallunk ezeknek a káros hatásairól. Mi szerencsések vagyunk, mert az anyósom mindig hozza Nyíregyházáról a káposztát, a krumplit, a finom, egészséges zöldségeket, amiknek az íze is százszor jobb, mint a boltiaknak, és biztosan tudjuk róluk: nem génkezelt, tartósítószerrel tuningolt, egészségtelen alapanyagok. Mi ezekre szavazunk.”

Nincs kóla

Habár Csabiék nem hívei annak, hogy bizonyos ételektől eltiltsák a gyerekeiket, egy dolgot elhatároztak a feleségével, Ginával: a kicsik nem kaphatnak kólát és semmilyen cukros üdítőt! „Ma már tudjuk, hogy ezek milyen észrevétlenül járulnak hozzá az elhízáshoz – magyarázza az énekes. – A gyerekek egészsége érdekében kiiktattuk hát őket az étrendjükből – remélem, egy életre.”

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!