Hazai sztár

Kállai Ferenc: Felesége fordította le neki a francia szeretőjétől kapott szerelmes leveleket

Azt mondta, „szerencsés tenyéren járta a világot.” Igaza is volt.

Kállai Ferenc a lebombázott Budapest egyik pincéjében ismerte meg Csima Idát. Minden zúzmarás volt, ezért elnevezte a lányt Zúzmarának, később Marának. „Eleinte együtt éltünk, majd megkértem a kezét. Akkor sem voltam már hűséges hozzá, de a zsigereimben éreztem, hozzá tartozom. Senki mással nem tudtam elképzelni a házasságot. A jelenléte biztonságot adott. Néha úgy éreztem, ő a barátom, máskor az anyám, miközben szenvedélyesen szerettem.” Kállainak a felesége mellett mindig teljes szabadsága volt. „Nem kért számon semmit, és nem tett szemrehányást soha. A ’hová mész’, ’hol voltál kérdéseket’ rossz­ hangsúllyal soha nem tette fel. Tudott a kalandjaimról is, mindig elmondtam neki. Nem akartam, hogy másoktól tudja meg. De soha nem akart elhagyni emiatt. Ennyire szeretett engem.”

Mara mindent megbocsátott neki (Fotó: Meglepetés Archívum/fotocentral.hu)

A házaspár kapcsolata egyszer került komoly veszélybe, amikor a színész beleszeretett a francia színésznőbe, Colette-be. „Mindig tudtam, hogy Feri szerelmes természetű. Nagyon fájt, de nem csináltam belőle ügyet. 1957-ben azonban a férjem életébe belépett Colette… Feri kért, engedjem el, váljunk el. Felajánlotta a mindenkori fizetése és a lakásunk árának a felét. Nem fogadtam el, inkább kértem, hadd maradjak mellette” – emlékezett vissza a Bestben Mara, aki bízott abban, hogy férjének ez a kapcsolata is véget ér – de nem így lett. Mara látta, hogy párja szenved a kettős élettől. Megsajnálta, megtanult franciául, hogyha úgy adódik, tudjon beszélgetni az asszonnyal, sőt, meghívta magukhoz vendégségbe. Barátnők lettek. Ha levél érkezett tőle, Mara fordította le Ferinek. „Szerelmünknek Colette halála vetett véget. Hatvanéves volt, infarktus végzett vele – mondta a színművész, aki egész életében lelkiismeret-furdalás gyötört. – Évtizeddel később, ha beszélünk róla, érzem a hangjában a fájdalmat, a féltékenységet. Ezért van nekem lelkiismeret-furdalásom, hiszen azt az emberfeletti jóságot már soha nem tudom visszaadni. Ettől nehéz elviselnem néha a múltamat” – fogalmazott 80. szülinapján a művész, akit csak a halál választott el imádott feleségétől 2010-ben.

„A gyerekzsivaj kimaradt”

A házaspárnak nem született gyereke. „Amikor a sors megajándékozott volna bennünket, akkor mindössze húszévesek voltunk, és nem mertük vállalni. Később pedig az élet már nem kínálta fel ezt a lehetőséget. A gyerekzsivaj sajnos így kimaradt az életünkből.”

Kiemelt kép: Mohos Angéla/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!