Hazai sztár

„Meg sem lehet különböztetni őket” – felháborítják az embereket a szépségkirálynők?

Rengeteg változás kellett ahhoz, hogy egy férfiak uralta társadalomban ne csupán az erősebbik nem képviselői döntsenek arról, melyik fürdőruhás nő érdemli a legszebbnek járó címet.

Ám még így is sokan húsvásárhoz hasonlítják a szépségversenyeket, hirdetve, hogy az ilyen típusú megmérettetéseknek nincs már létjogosultságuk. Azt azonban ők is elismerik, hogy a mostani rendezvények igencsak sokat változtak az elsőkhöz képest.

Hatalmas botránnyal indult

A világ első bikinis fürdőruhaversenyét, a későbbi Miss World­öt 1951-ben rendezték meg, és azonnal hatalmas felháborodást keltett. Az 50-es években ugyanis a sokak szemében szemérmetlennek kikiáltott bikiniben pózoltak a lányok. Hogy a botrány mit jelentett a főszervező, Eric Morley számára? Hatalmas sikert. Akkorát, hogy 1951-től kezdve évente megrendezte a versenyt, amelyre a világ különböző országai is meghívást kaptak. Ekkora már a szigorú kritériumrendszert is felállították. Kizárólag 17-27 év közötti, egyedülálló, gyermektelen nők mérettethették meg magukat. Egészen a 70-es évekig semmi más nem számított, csak a külsőségek. Ám a feministák megelégelték a nők tárgyiasítást, és olyan hangos bojkottba kezdtek, hogy Eric Morley és felesége átgondolták a verseny működését. Új szlogenjük, a „Szépség, céllal” is ezt kívánta jelezni. Ez azt jelentette, hogy a lányok intellektuális képességeit, valamint társadalmi elkötelezettségét is értékelni kezdték. A személyiség és műveltség tehát ugyanolyan értékessé vált, mint a külső.

A Miss World világverseny nyolc legszebb nője 1951-ben (Fotó: Getty Images)

A változás sem menti meg?

A Miss World történelmében azonban valódi változás csak a 2000-es években következett be, amikor Eric Morley elhunyt, és felesége, Julia újra­gondolta a versenyt. „Nem azért, mert a fürdőruhában van valami rossz, rémes vagy természetellenes, de senki sem érzi magát kényelmesen, ha egy öltönyös férfi készít vele interjút, miközben ő bikiniben feszít” – jelentette ki Julia, majd 2015-re teljesen kiiktatta a bikinis különszámokat. 2023-ban pedig a felső korhatárt is eltörölte, majd még egyet lépett a modern eszmék felé. Így már nemcsak egyedülállók, hanem házas nők, sőt édesanyák is jelentkezhettek.

Hiába a változások, a versenyek népszerűsége évről évre csökken, aminek egyik oka, hogy az uniformizált szépség egyre távolabb áll attól, amit a világ megkövetel. Nem véletlen, hogy a divatipar is törekszik a sokszínűségre. Pontosabban arra, hogy különböző testalkatú, etnikumú modellekkel dolgozzanak, hiszen nem mindenki tud azonosulni a magas, nullás méretű lányokkal. Ahogy a vakolatnyi sminket sem érzik már magukénak a hölgyek. Így nem véletlen, hogy hatalmas sikere lett Angliában Melisa Raoufnak, aki smink nélkül vett részt a Miss England versenyen. Természetesen ma már vannak alternatív szépségversenyek, amelyeken nem a konvencionális értelembe vett szépségideál dominál. De az igazi egyenlőség az lenne, ha nem külön kezelnék őket, hanem bárki jelentkezhetne ugyanarra a versenyre.

Hol tart Magyarország?

„Magas, vékony, hosszú, barna hajú lányok mind. Meg sem lehet különböztetni őket” – írta egy kommentelő a Miss World finalistáinak fotója alá. A kritika, miszerint nagyon hasonló karaktereket válogatnak a legszebbek közé, minden évben felbukkan, az idei nyertest, Katzenbach Andreát pedig egyenesen a 2014-es győztes, Kulcsár Edina hasonmásaként emlegetik. Edina azonban más véleményen van. „Én nem látok akkora párhuzamot kettőnk között. Talán az lehet az oka, hogy az utóbbi időben nagyon sok szőke lány volt a győztes. Viszont ő egy másik karakter a barna bőrével és a barna hajával” – ecsetelte az egyik napilapnak. A versenyigazgató Sarka Kata pedig azt is elmondta, hogy kifejezetten örül, hogy idén nem csak hosszú hajú lányok jelentkeztek. „Az előző évekhez képest sok rövid hajú lány van. Nekem nagyon tetszenek azok a lányok, akik ezzel a rövid hajjal jönnek most, ők a favoritjaim.” De nem ez az egyetlen változás, amit elújságolt az üzletasszony. „Nekünk is haladni kell a korral, és kivettük a bikinis részt, mint ahogy már a műsorban sincs évek óta, és már a világversenyen sincs, tehát már nálunk a castingon sincs. Szerintem ez sokkal jobb így, és a lányok sokkal magabiztosabban mozognak.” A 2024-es jelentkezési feltételekből az is kiderül, hogy a magyarországi verseny is alkalmazkodott a világverseny előírásaihoz, hiszen itthon sincs már felső korhatár. A jelentkezők lehetnek hajadonok, házasok vagy anyák, és magasság és súly tekintetében sincsen korlátozás.

Kulcsár Andrea hasonmásának nevezték Katzenbach Andreát (Fotók: Schumy Csaba/fotocentral.hu, MTI)

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!