Hazai sztár

Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Sarolta: Kibékülnek valaha?

Mindannyiunknak izgalmas érzés kinyitni egy régi fotóalbumot, amely tele van hajdani, elfeledett történetekkel. Retró sorozatunk első részében a magyar könnyűzenei élet három meghatározó énekesnőjéről kerestünk elő néhány izgalmas felvételt, múltidézésre invitálva ezzel a Story magazin olvasóit.

Volt egy időszak, a beatkorszak, amelynek legendás előadói, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Cini egyszerre váltak meghatározó képviselőjévé. És bár a szóban forgó előadók élet- és karriertörténete külön-külön is érdekes, a legendás korszakot emlegetve, sokszor mindhárman egyszerre jutnak eszünkbe. Annak ellenére, hogy jó ideje nemigen beszélnek egymással. Az örök kérdés marad, mi történt időközben, és miért nem áll szóba a három énekesnő régóta egymással… Sajnos mára felnőtt egy olyan generáció, amely soha nem is láthatta őket együtt szerepelni, pedig mindannyian aktívan dolgoznak.

Első generációs pop-rock énekesnők

A Táncdalfesztiválok, a Magyar Rádió és Televízió országos könnyűzenei versenyei óriási népszerűségnek örvendtek. 1966-ban a magyar táncdalfesztiválok történetének első győztese Kovács Kati lett, második Zalatnay Sarolta, a különdíjas pedig Koncz Zsuzsa. És ezután is folyton az élmezőnyben végeztek mindhárman.

Első lépés

Az ország szeme láttára cseperedtek felnőttekké, és váltak a legnépszerűbb magyar női énekesekké. Koncz mindössze 16 éves volt, amikor másodikos gimnazistaként osztálytársával, Gergely Ágival egy országot elbűvölt a Nagymami című számmal a Ki mit tud?-on.

Koncz Zsuzsa még egyetemista volt, amikor az akkori rendszer bezúzatta Jelbeszéd című lemezét (Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)

Közös szobán osztoztak

1971-ben együtt szerepeltek az Oostendei Fesztiválon. Zalatnay Sarolta a Blikknek idézte fel, hogy soha nem volt abból gond közöttük, ha a szervezők ruhát cseréltettek velük. Így fordult elő, hogy Koncz Zsuzsa amerikai zászlós ruháját Cini hordta. Az ominózus utazáson a három sztár közös szobát kapott, Koncz és Zalatnay osztozott a franciaágyon, Kovács Katinak pedig a kényelmes heverő jutott.

Ugyanazon a lemezen énekeltek

A Tolcsvayék és a Trió című zenekar 1972-ben megjelent, egyetlen önálló albumán is énekelt az akkor legnépszerűbb három énekesnő. De sem előtte, sem azóta nem szerepeltek közös lemezen.

A mini – bár mindhármuknak jól állt, hiszen elképesztően csinos sztárok voltak – egy idő után inkább Cini kiváltsága lett (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Filmes karrier

A spontaneitást újra felfedező hatvanas-hetvenes években sok civil kapott azért filmszerepet, mert az alkotóknak pont az ő jelenlétükre volt szükségük. Így kerültek az énekesnők a filmesek látóterébe. Mindhármuk közül Kovács Kati futotta be a legnagyobb mozis karriert. Benne látták a rendezők ugyanis azt a természetes, romlatlan karaktert, akit a legkülönbözőbb műfajokban próbálhattak ki. Az 1968-as Filmszemléről el is hozta az év legjobb színésznőjének járó díjat.

Metro

Mindhárman énekeltek a magyar „beat-Szentháromságaként” is emlegetett együttesekkel, az Omegával, az Illéssel és a Metróval. Koncz Zsuzsával 1965-ben készült az a felvétel, amelyen az akkori Kamara Varieté (a mai Játékszín – a szerk.) Pesti álmok című előadásában lépett fel Zoránékkal. Zalatnay pedig – többek között – az Ezek a fiatalok című filmben a Mostanában dallal énekelte meg egy generáció alapélményét a legendás Metróval.

Koncz Zsuzsa és a Metro együttes (Fotó: Fortepan/Hunyady József)

Ígéret

2021-ben Karikó Katalin azt nyilatkozta egy interjúban, hogy örülne, ha nagy kedvenceit láthatná még közös színpadon. „Repülnék a boldogságtól, ha ez összejönne” – reagált erre a Best magazinnak Zalatnay Sarolta, de kolléganői sem zárkóztak el a gondolattól, hogy ez valaha megtörténhet. Ám egyelőre nincs szó a közös projektről.

Kiemelt kép: Fortepan/Gothár Péter

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

A Story Sztárdiéta különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!