Hazai sztár

Dévényi Tibor és Bochkor Gábor – Sportot űznek egymás zavarba hozásából

A két barát között jelentős, tizenhét év a korkülönbség, mégis sok az életükben a párhuzam.

A rádióhallgatók, de még a stúdióban ülő kollégák is belepirulnak időnként a két élő legenda beszélgetéseibe. Mint amikor Bochi élő adásban kérdezte meg a szülinapos Dévényi Tibort, megúszta-e nemi betegségek nélkül fiatal, csajozós éveit. „Istenem, de jó fej, mindig válaszol a kérdéseimre” – kommentálta a veterán diszkós válaszát Bochkor Gábor, majd maga is önvallomást tett a témában. Hasonló feledhetetlen pillanat volt a reggeli rádióműsorban Dévényi váratlan megjegyzése: valamelyik rendezőtől hallotta Bochiról, hogy előszeretettel csapta a szelet a „nem járásra való” hölgyeknek. Utalva azokra a hódításokra, amelyek sosem kerültek nyilvánosságra. Nagyjából innen datálható, hogy ők ketten elkezdtek sportot űzni egymás ugratásából. Ezenkívül is sok a közös pont az életükben, most sorra vesszük.

A közös pontok

Dévényi Tibor 9 évesen már tévéjátékban szerepelt, és időnként a szomszéd Mária néni vigyázott rá. A születésnapjain is, amikor a szülei megengedték, hogy ne menjen iskolába, de kellett valaki, akivel elvan legalább addig, amíg előkészítik számára a meglepetéseket. Bochkor Gábor 10 évesen külpolitikai újságíró édesapja révén elég korán Németországban találta magát. Az első kiküldetés végén 12 éves volt, akkor Bonnban éltek. És – ahogy Dévényi is mesélte – az ő életében is volt egy szomszéd, Szántó néni, akinek tévéje is volt, és akinél Bochi is sok időt töltött, ha a szülei nem tudtak vigyázni rá.

Dévényi Tibor fiatalon (Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu)

22 évesen, miután tizennyolc évesen a Reneszánsz paródiaegyüttessel Dévényiék megnyerték a Ki mit tud?-ot, úgy érezte, nincs előtte lehetetlen. Innentől kezdve olyan együttesek állandó műsorvezetője volt, mint az Illés, a Metró vagy az Omega. Bochkor 20 évesen, öt évvel az első németországi kiküldetés után a család Berlinbe költözött. Gábor az egyetemi éveire is ott maradt abban reménykedve, így megússza a katonaságot. És mindeközben rockzenésznek készült. 22 évesen kapta meg élete első rádiós munkáját az akkor még német nyelven sugárzó Danubius Rádióban, 24, amikor elveszítette édesapját, és ezzel egy időben önfenntartóvá vált. „Felmérem, hogy egyáltalán ez a rádiós pálya hosszú ívű-e, vagy csak fellángolás. Itt azonnal jött egy egzisztenciális átkapcsolás is” – mondta el a Bochkorban tavaly.

33 évesen fordult meg először Dévényi fejében a nősülés gondolata, mint mondta, megunta a csajozást. 41 volt, amikor első fia megszületett. Mivel ő sem kezdte korán, most a fiait sem sürgeti, pedig szeretné, ha megajándékoznák egy unokával. Bochi 30 évesen megpályázta a rádió reggeli műsorsávját, az ötlet zöld utat kapott, ez volt 1995–1998 között a Cappuccino.­ Azóta megállás nélkül valamelyik rádió reggeli műsorvezetője, de tévézik is.

Bochkor Gábor (Fotó: Falus Kriszta/fotocentral.hu)

44 évesen Dévényi élete egyik legjobb időszakát élte. A Három kívánsággal országos hírnevet szerzett, de a televíziós karrier mellett a Képes Újság rovatvezetőjeként is dolgozott, és lemezlovasként is járta az országot. 40 évesen Bochkor életében javában dübörgött a Bumeráng, miközben a magánéletében is révbe ért, 43 évesen lett édesapa. „Azóta azt mondják, sokkal érzékenyebb vagyok a világra, más emberekre” – mondta el B. Tóth Lászlónak még 2020-ban saját személyiségfejlődével kapcsolatban.

A lemezlovas ikonikus műsora volt a Három kívánság (Fotó: Steindl Gabriella/fotocentral.hu)

55 évesen éppenhogy csak véget ért a Három kívánság, amit Dévényi Tibor tizenhét évig vezetett. Érett tévésként még mindig a karrierje csúcsán volt, ráadásul az ötvenes éveiben már a második fiának is örülhetett. 50 évesen Bochkor elkezdte öt éven át futó, Önindító című műsorát, amit a Retro Rádió Bochkor show-ja követett. Magánélete az ötvenes évei második felére összeomlott, Várkonyi Andrea elhagyta.

Boros Lajossal együtt vezették a Bumerángot (Fotó: Steindl Gabriella/fotocentral.hu)

66 évesen Dévényi azt mondja, ahogy múlik az idő, a vidámság is csökken. Úgy emlékszik, a hatvanas éveiben nem volt a legboldogabb. Leginkább azért, mert sok barátot temetett el, de magánéletéről tudni lehet azt is, hogy ebben az időben vált el az első feleségétől is. 60 évesen a Bochkor Show műsorvezetője, és közben a #Bochkor televíziós műsor is sokadik évadát éli. Karrierje még mindig dübörög, magánéletéről azonban nem beszél, kivéve a lányáról, akivel remek kapcsolatot ápol, és nagy terveik vannak együtt.

 77 évesen is a csúcson!

Dévényi hatodik éve, hogy a Retro Rádió Három kívánság műsorát vezeti, de a fesztiváloknak is állandó szereplője. Közben büszke két felnőtt fiára, akiktől várja az unokát. Nem elhanyagolandó tény, hogy a boldogság újra rátalált, hiszen tavaly újranősült.

Kiemelt képek: Fülöp Dániel, Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!