Hazai sztár

Balázs Pali: „Mónika a kapitány, én vagyok a matróz”

Csodálatos érzés, ha egy régen dédelgetett álmunkat valóra tudjuk váltani. Így van ezzel Balázs Pali is, aki hetedikes volt, amikor először gondolt arra, de jó lenne egy saját vitorlással vagy hajóval szelni a vizet.

Ha ma bárki egy Romantika nevű holland típusú lakóhajót lát a Dunán, biztos lehet benne, hogy az énekes is a fedélzeten van.

Az Alföldön nem volt ilyen

Pali Békés megyében nevelkedett, 1981-ben, hetedikes korában látta először a Balatont. „A szüleimmel Balatonfüreden nyaraltunk. Emlékszem, kimentünk a partra, és megcsapott az a semmihez sem fogható csodás balatoni levegő, és hallottam, ahogyan a hullámok a kövekhez csapódtak. A mólón sétálva pedig tátott szájjal néztem a vitorlásokat. Az Alföldön ilyet nem láttam, se sehol máshol. Másnap pedig áthajóztunk Siófokra. Esténként kimentem a partra gitározni. Azt hiszem, itt kezdődött a víz iránti rajongásom” – mondja az énekes. Az évek múltak, sokat dolgozott, koncertezett, óriási népszerűségre tett szert, kiadott húsz lemezt. Emellett családot alapított, gyermeket nevelt, egyszóval volt elég dolga a hajózáson kívül, de gyermekkori álmát soha nem felejtette el. Ha vitorlázott, hajózott, azt pedig mindig csak vendégként tette.

Pali az Első szerelem című dalát is a hajóján írta (Fotó: Archív)

Ki takarítja a fedélzetet?

Aztán pár éve adódott egy minden szempontból remek lehetősége arra, hogy megvegyen egy hajót, amin gyakorlatilag élni is lehet, ugyanis van rajta konyha, fürdő, hálószoba. Időközben megszerezte a vízi jártasságot is. Rá jellemző humorra azt mondja, azóta hajóskapitánynak hívhatja magát. Pedig általában ezta titulust át kell engednie szerelmének. „Ha Mónika is a hajón van velem, akkor ő a kapitány, nekem a matrózszerep jut, no meg a fedélzet takarítása – nevet Pali. Ő és párja nagyon élvezik ezt az vízi életformát. – Ha fizikálisan nem is, de mégis, a vízen nagyon távoli a mindennapi élet. Az maga a nyugalom, a harmónia és az ihlet forrása. A múlt héten megjelent Első szerelemcímű dalom is a fedélzeten született. Itt magam lehetek. Ismert énekesként a mindennapokban oda kell figyelni az embernek minden szavára, cselekedetére, de a fedélzeten szabadabb lehetek.”

Együtt dolgozik a fiával

Pali és Mónika általában rövidebb, egynapos utakat tesznek meg a Dunán, felhajóznak Esztergomig meg vissza, de olyan is volt, hogy kényelmesen megkerülték a Szentendrei-szigetet öt nap alatt. A dolgos hétköznapokon többre nincs idő, de ez is elég ahhoz, hogy tökéletesen feltöltődjenek. „A párom is ugyanolyan lelkes hajós, mint én, fiunk, Dávid már kevésbé. Talán mert egy ideje külön él tőlünk, és mert amúgy is sokat találkozunk, hiszen együtt dolgozunk. A stábom tagja, hangtechnikával foglalkozik. Amikor a munkatársam lett, mondtam neki, hogy rendben, de fogja meg a munka végét, ő szálljon ki legelőször a kocsiból és ő szálljon be legutoljára. Büszke vagyok rá, mert nagyon érett emberként él önállóan, és a tanácsomat is megfogadta, nagyon jól teljesít a munkában – teszi hozzá az énekes. – Ha Dávid hazajön, akkor akár kéri, akár nem, felpakoljuk étellel, és nem baj, ha nekünk csak két szelet sütemény marad. Így tették ezt az én szüleim is, amikor hazalátogattam, és azt hiszem, így tesz minden édesanya és édesapa, amikor a gyereke hazamegy a szülői házba.”

Hamarosan életműkoncertet ad (Fotó: Balázs Dávid)

27 éve a pályán

November 18-án Budapesten, a Vasas Kézilabdacsarnokban kerül sor Pali életműkoncertjére, ami az 55/27 címet kapta, utalva Pali korára, és arra, hogy mennyi ideje van a pályán.

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!