Hazai sztár

Burján Szafi Schobert Norbiról: „Az egész hadakozásunk alatt az volt a legfájdalmasabb, amikor a vetéléseim miatt bántott”

A gluténmentes konyha ismert hazai képviselőjének is sok álmatlan éjszakát okozott a fitneszguru. Szafi most először mesél részletesen minderről.

Az első nagy nyilvános harcig egészen 2015 tavaszáig kell visszamennünk, amikor is a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) egy élelmiszeralapanyag-kereskedő kft. termékeiből visszahívott néhányat. A problémás termékeket a Szafiék webáruháza is forgalmazta, így nekik is vissza kellett hívniuk nyilvánosan a szóban forgó termékeket. Norbi erre rögtön reagált Facebook-oldalán. Adott volt a pillanat, hogy csúnyán beleszálljon versenytársába. Bár ezt a népszerű gasztroblogger azóta lezárta magában, Béres Alexandra legutóbbi botránya Norbival újra arra késztette, hogy nyilvánosan kiírja magából a vele történteket. Lapunk előtt sem titkolta, hogy mély nyomokat hagytak benne az akkori évek.

„Norbi kitiltott”

Ismeretségük Norbival egyébként jóval korábbra tehető. Ahogy az első, igaz, még csak a színfalak mögött zajló csatájuk is. „Táplálkozási tanácsadóként Norbi első termékeit még én magam is ajánlottam az ügyfeleimnek, de csalódtam benne, amikor irányt váltott a cége. Olyan elvek és ezek mentén olyan termékek jelentek meg, amelyekkel már nem értettem egyet, sőt a kalóriatartalom sem volt feltüntetve rajtuk. Ezt jeleztem Norbinak, mire ő kijelentette, ha nem tetszik valami, akkor csináljam utána jobban, és kitiltott a Facebook-csoportjából – emlékszik vissza Szafi, a vitájuk tényleges kezdetére. Pedig azt mondja, óriási reklámot csinált a receptjeivel Norbiéknak, számos vásárlót irányított a boltjaikba, ingyen és bérmentve. – A kitiltásom után több száz csalódott hölgy lépett ki Norbi csoportjából, és fordult el a márkától, engem pedig hiába vett vissza a másik admin perceken belül, már nem akartam többé tag lenni. Új csoportot indítottam, a sajátomat.”

Szafi nagyon népszerű gasztroblogger (Fotó: Archív)

„Messzire ment”

A már említett nébihes botrány, ami már a nagy nyilvánosság előtt zajlott, csak ezután következett. „Az egészet úgy kommunikálta, hogy az emberek azt higgyék, közöm van a problémás termékek gyártásához. Kértem, vegye le ezt az oldaláról, de nem tette. Kiemelt posztként futott. Akkor találkoztam először a szándékos rossz­indulatával.” De Szafi szerint ezt csak a kezdet volt, Norbi ugyanis sokkal messzebbre is elment. „Az egész hadakozásunk alatt az volt a legfájdalmasabb, amikor a vetéléseim ­miatt bántott. Sajnos három is volt, és mondanom sem kell, mekkora tragédia ez egy nő számára. Norbi ezt is az ellenem indított kampányában használta fel, mondván, erről is a mindenmentes táplálkozásom tehet” – emlékszik vissza Szafi, akinél persze egészen más orvosi probléma állt a várandósságok útjában. Mára egyébként boldog édesanya, örökbe fogadott kisfiá­val csodálatos a kapcsolata.

Szafinak sokat segített a meditálás, hogy túltegye magát a történteken (Fotó: Archív)

Csalódott emberek csoportja?

Szafi határozottan kijelenti, hogy a sok bántás ellenére ő sosem vágott vissza, sosem jelentette fel Norbit, és a Norbiékat célkeresztbe állító, utálkozós ­Facebook-csoporthoz sincs az égvilágon semmi köze. „A csoportot szerintem senki sem vezeti, egyszerűen csalódott emberek tucatja hozta létre, akik mások szemét is szerették volna felnyitni. Persze nem tartom kizártnak, hogy az évek során olyan tagok is csatlakoztak, akik más okkal, akár személyeskedő rosszindulattal érkeztek, és lubickolnak a ­fröcsögésben.”

„Köszönjön végre!”

Bármi is történt, Szafi azt mondja, az ő szívében nincs harag, de sajnálat sem Norbi felé. „Ma már inkább nosztalgiával emlékszem vissza mindenre. Valahogy úgy, ahogy az idős emberek a felesleges fiatalkori harcaikra. Izgalmas játék volt, amiben néha vért izzadtam, és félholtan védtem a cégünk termékeit. Az én életemben nem jó szerep jutott Norbinak, de akkor is nagy tanítóm volt, no nem szakmai­lag, sokkal inkább emberileg. Bármit mond, már nem veszem magamra, megtanultam a leckét. Ugyanakkor az nagyon felháborított, hogy Béres Szandit belekeverték a rágalmaikba. Ezt már én sem bírtam szó nélkül hagyni. Az ő meghurcoltatását látva, belőlem is előtörtek a régi sérelmeim” – utal az azóta törölt posztra. Szafi ugyanakkor szentül hiszi, hogy eredendően minden ember jó, és szerinte ma már Norbi is máshogy viselkedne vele. „Ez a részéről annak idején hatalmi harcnak indult, amit az egó szült, nem az észérvek. Szerintem akkor még sok mindent másképp gondolt, nem tudta a sikert a helyén kezelni. De mára vége köztünk a háborúnak. Legalábbis én már nem akarok vele ’sakkozni’. Kívánom, hogy éljen nyugodt, boldog, békés életet a családjával, és már ne akarjon többet, csak értékelni és élvezni, ami megadatott neki. Én pedig csak annyit szeretnék, hogy ha úgy adódik, végre köszönjünk egymásnak az utcán, és ne mindig lesütött szemmel menjen el mellettem.”

A Story-cikk megjelenése után a Szafi Products Kft. közleményt küldött szerkesztőségünkbe. „A megjelent sajtóhírekben Burján Safira magánvéleménye hangzott el, amely nem egyezik a Szafi Products Kft. kommunikációs stratégiájával. A cégnek 2020 óta Ipsits Anita és Ipsits Gábor az ügyvezetői és többségi tulajdonosai. A cég vezetése továbbra is termékeik fejlesztésére és üzleti terveik megvalósítására koncentrál, nem kíván részt venni a sajtóháborúban.”

Kiemelt kép: Archív, Szabolcs László/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!