Hazai sztár

„Szépség, kedvesség, báj, finomság, intellektus, fiatalság, precizitás” – így jellemezték a gyerekek Endrei Judit

Meghitt hangulatú ünnepség volt a 70. születésnapi partija, olyan, mint maga az ünnepelt: őszinte.

Barátságos kis csapat gyülekezett május 7-én délután a szentendrei sétálóutca jó hírű éttermében, hogy együtt köszöntsék a sokak által szeretett Endrei ­Juditot. A harmincfős kerti estebéden a tévés legszűkebb családi és baráti köre vett részt. Aki közelebbről ismeri az egykori tévébemondót, pontosan tudja, hogy milyen messze áll tőle a felesleges luxus, a hivalkodás, az érték nélküli emberi kapcsolatok.

Mohai Gábort verset is mondott kolléganőjének. Bay Éva pedig a szentendrei női klub tagja (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

A legjobb barát

„Azt szerettem volna, ha ezt a napot azokkal ünnepelhetem, akik igazán fontosak a számomra. A legtöbb jelenlévőhöz több évtizedes barátság köt” – mesélte a Story munkatársának Judit, és amikor szemügyre vettük a csapatot, valóban főleg civil arcokat láttunk. Miután minden meghívott megérkezett, kezdetét vette a köszöntés. Először Judit legjobb barátnője, ­Gyarmati Andrea állt az ünnepelt mellé. Az egykori olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok úszó, aki ma gyermekorvos, különleges módját választotta az ünnepelt méltatásának. Arra kérte kis páciensei szüleit, hogy sorolják fel azt a három dolgot, ami eszükbe jut, ha meghallják Endrei Judit nevét. „Szépség, kedvesség, báj, finomság, intellektus, fiatalság, precizitás” – olvasta a jelzőket a doktornő, és viccesen azt is elmondta, hogy ő mindig azért ült Endrei Judit mellé, mert gyerekkorában azt mondták neki, hogy a szépség ragadós.

­Gyarmati Andreától egy szív alakú grafikát kapott ajándékba (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Sokak példaképe

Szépség és jóság – ezt mind a négy beszédet mondó barát kihangsúlyozta, mert Juditot nézve, tényleg nehéz elhinni, hogy a hetedik X-be lépett. Példaértékű az az életigenlés, az a kortársai­ért és önmagáért folyamatos tenni akarás, amit képvisel. Nem múlik el úgy nap, hogy ne húzna sportcipőt, hogy egy-másfél órát gyalogoljon. Aktívan dolgozik, közönségtalálkozókra jár, ha csak teheti, utazik, és nem utolsósorban ő az a barát, akinek mindig van egy-két bölcs gondolata, vigasztaló szava a bajban. Amikor arról kérdezzük, hogy kell nem megöregedni, határozottan válaszol: „A titok egyszerű. Azért nem öregszünk meg, mert az öregkort mindig 10 évvel odébb tesszük. Ötvenévesen azt gondoljuk, hogy a hatvanéves az idős. Hetvenévesen pedig, amikor az idősekről beszélünk, akkor a nyolcvanévesekre gondolunk. Így sosem érjük el az időskort!” – mondta Judit, és arcára mosoly szaladt, az a nagyon szép „endreijuditos” mosoly.

Lányaival, Nórával és Laurával (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!