Hazai sztár

Rékasi Károly: „Olyan kapuk nyíltak meg, amelyek felkorbácsolták a kíváncsiságomat”

2015-ös súlyos balesete után olyasmi történt a népszerű színésszel, amit ma is hitetlenkedve mesél.

A 60 éves színész először Peller ­Mariann spirituális műsorában beszélt a majd’ nyolc éve történtekről, amikor is a klinikai halálból visszatérve egy számára teljesen ismeretlen nyelven kezdett folyékonyan beszélni. Rákasi Károly életére és hitére azóta is nagy hatással vannak a történtek. „Sajnálatos módon egy idegen nyelvet sem tudtam elsajátítani a jelenlegi életem során, latinul meg végképp nem beszélek, de még csak latin nyelvű szerepeim sem voltak, amit esetleg vissza tudnék idézni. Ehhez képest, mikor a motorbalesetem után visszatértek az életfunkcióim, de még nem voltam teljes tudatomnál, arról számoltak be a feleségemnek (­Pikali Gerda színésznő – a szerk.) a helyszínre kiérkező mentőorvosok, hogy összefüggően, értelmesen beszéltem latinul. Nem hittem a fülemnek! Azt mondtam Gerdámnak, hogy ilyen nincs, nem létezik!” De vajon akkor mi a magyarázat a különös esetre? „Úgy vélem, ez nem másnak tudható be, minthogy valamelyik korábbi életemből felsejlett az idegen nyelv, amikor valóban beszéltem latinul. Mondom ezt úgy, hogy egészen a balesetem előttig csak a jelenben hittem, abban, ami látható, tapintható és tudományosan megmagyarázható. Ugyan tiszteletben tartottam mások világnézetét, de én magam egyáltalán nem foglalkoztam a spiritualitással, előző élettel. Azóta viszont határozottan átálltam a másik oldalra. Azaz vallom: a materiális világon kívül bizony más is létezik!”

Sok időbe telt a felépülés a balesete után (Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu)

Életeken át kíséri az egyedüllét

A színész Peller Mariann közbenjárásával nemrég még egy védikus asztrológushoz is ellátogatott, aki megdöbbentő párhuzamokat vélt felfedezni Károly múltja és jelene között. „Szembesített például azzal, hogy a korábbi életeimben nem voltak fontosak számomra az emberi kapcsolatok, a kommunikáció. Ez a mostani életemre is igaz, csak ezúttal olyan formában mutatkozik meg, hogy nehezen mutatom ki az érzéseimet, illetve a legtöbb esetben nem kérek segítséget, mert azt gondolom, hogy mindent meg tudok oldani egyedül is. Kvázi megkaptam a választ arra a kérdésre, amit már sokszor feltettem magamnak, hogy miért szeretek magam lenni? Miért nem élem meg teherként az egyedüllétet? Csodálatos volt mindezzel találkozni. Olyan kapuk nyíltak meg, amelyek felkorbácsolták a kíváncsiságomat. Úgy érzem, a múltam megértése által gazdagabbá vált a jelenem is!”

A különös történetet először Peller Mariann-nal osztotta meg (Fotó: Archív)

Felejtéssel születünk a világra?

Az Utazás a lelked körül műsorvezetője, Peller Mariann hiszi, hogy mindenki tiszta lappal kezdi az életét, ám ez nem azt jelenti, hogy időnként nem kaphatunk bepillantást korábbi létezésünk fejezeteibe. „Hitem szerint felejtéssel születünk a ­fizikai testünkbe, máskülönben a korábbi életeinkben megélt tapasztalásaink, érzéseink együttese összenyomná a lelkünket. Persze tudat alatt hozhatunk magunkkal emlékeket, amelyek irányítanak bennünket az utunkon, és megnyilvánulnak a ­reakcióinkban, vágyainkban. Ezek a legtöbb esetben érzések, emlékképek formájában törnek fel korábbi életünkből, úgy, mint a klasszikus déjà vu, de van, hogy múltbéli tapasztalásainkat sokkal intenzívebben érzékeljük, éljük meg. Ilyen volt szerintem Karcsi esete is, amikor a klinikai halálból visszatérve latinul beszélt, és megnyílt egy másik kapu, átjáró az elméjében – magyarázza Mariann. – Én magam is ismerek olyan személyt, aki hasonló élményekről számolt be egy halálközeli élmény után. A hölgy korábban soha nem beszélt spanyolul, majd egyszer csak folyékonyan beszélte a nyelvet, mi több, azóta is megmaradt a nyelvtudása. Mi ez, ha nem az élet körforgása?”

Kiemelt kép: Borzi Vivien

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!