Hazai sztár

Csala Zsuzsa imádta a húsvétot: „Édesanyámtól tanultam megbecsülni az ünnepeket”

A népszerű komika mindig ragaszkodott hozzá, hogy ilyenkor a családja az ő kertjében ülje körül az asztalt.

A színésznő egykor azt mesélte, jól emlékszik még azokra az időkre, és soha nem is felejtette el, amikor őt és testvéreit egyedül nevelte az édesanyja, és nem tellett tojásra, pláne sonkára húsvétkor. A háború után nagy szegénységben éltek. „Előfordult, hogy húsvétkor sárgaborsó-főzelék volt az ünnepi menü. Aztán jobbra fordult a sorunk, de máig emlékszem, édesanyám mindig azt mondta, meglátjátok, kerül még sonka a mi asztalunkra. Tőle tanultam megbecsülni az ünnepeket, és hogy különösen húsvétkor gyűljön össze a család, és tartsuk tiszteletben a hagyományokat. Éppen ezért mindig megadtam a módját az ünnepi ebédnek! Kétféle sonkát is készítek, az egyiket a hagyományos módon, ahogy otthon tanultam. A füstölt parasztsonkát, ha tehetem, vidéken veszem magánszemélyektől, mert így biztos lehetek benne, hogy hagyományosan füstölt, igazi sonkát tehetek a fazékba. Nagyon fontos, hogy a mellé tálalt tojást is a sonka levében kell megfőzni, ettől lesz jó ízű. De ez még nem elég, készítek egy különleges csemegét is, az ananászos sonkát” – magyarázta.

Mindig egészségesen

Főleg élete vége felé több betegség kínozta, amelyek miatt sok gyógyszert szedett. Igyekezett nagyokat sétálni, és egészségesebben étkezni, ebből húsvétkor sem engedett. „A hagyományos sonkához is mindig kínálok salátát, hiszen elvem az, hogy az ünnepnapokon is étkezzünk egészségesen. Általában jégsaláta, olívabogyó, zöldborsó képezi az alapját, és joghurtot vagy feta sajtot teszek rá – sorolta egykor. – A sonkából is teszek bele apróra vágott kockákat. Fehér kenyeret nem is tartok otthon, rozskenyeret szeletelek hozzá.”

Fotó: Gálos Mihály Samu/fotocentral.hu

Kerti virágokkal díszítette az asztalt

Mindig volt, aki elfogyassza a finomságokat, mert az ünnepen a tágabb család a színésznő Duna-parti házában gyűlt össze. „Bizony, minden évben nagy vendégjárás van nálam ilyenkor! A testvéreim, az ő gyermekeik, az unokák, mindannyian összegyűlnek nálam, hiszen tudják, hogy az ünnep nekem nagyon fontos. Gyönyörűen megterített asztallal várom őket. Jó pár éve egy erdélyi barátom csodálatosan festett tojásokat ajándékozott nekem, ezt egy tálban a sonka mellé teszem. A kertben ezerféle virágot nevelek, ezekből kiválasztom a legszebbeket, és feldíszítem az asztalt. Amíg élek, szeretném, hogy húsvétkor összegyűljön nálam a család, és elfogyasszuk a hagyományos ebédet!” – mondta Csala Zsuzsa, aki 2013-ig látta vendégül szeretteit húsvétkor. A következőt már nem érte meg, 2014. február 22-én hagyta itt a földi világot.

Baba öröme

A művésznő bernáthegyije is mindig várta az ünnepet. „Baba az én gyerekem, természetesen kap kóstolót a húsvéti sonkából. A csont belőle pedig a kedvenc csemegéje, órákon át dolgozik rajta, de ez nem is baj, legalább addig sem zaklatja a vendégeimet egy kis simogatásért!”

Kiemelt kép: Ványi Ákos/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!