Hazai sztár

Szikora Róbert – Alig győzte visszacsempészni a kukába kidobott családi ereklyéket

Az R-GO frontember fanatikus gyűjtő, retró relikviákkal teljesen le lehet venni a lábáról.

A régi csokipapíroktól kezdve a likőrösüvegeken át a cigarettás dobozokig sok-sok mindent gyűjt. Polcok, vitrinek roskadoznak már a kincseitől, amiket nem véletlenül tart nagy becsben: az összes darabnak múltja van, így kivétel nélkül szép emlékeket idéznek fel benne. Nem csoda hát, hogy a szentélyében kaptak helyet ezek a relikviák… „A stúdióm rejtekében őrzöm a szívemnek oly kedves tárgyaimat. De hogy honnan örököltem ezt a különleges hobbimat? Magam sem tudom. A nagyszüleim, a szüleim ugyanis semmit sem őrizgettek, sőt. Mindent kidobtak. Én meg már gyerekként alig győztem ezt-azt visszacsempészni a kukából – meséli nevetve. – Amit sikerült, gyorsan el is dugtam – így maradt fenn jó pár családi ereklye. De ezek száma elenyésző ahhoz a többi mindenhez képest, amelyet hosszú-hosszú évek alatt gyűjtöttem össze. Szerencsére a feleségem, Zsuzsikám tökéletes partner a kincskeresésben, így még nagyobb élvezet a hobbim gyakorlása.”

„A kedvencem az a piros-kék Vasas-nyakkendő, amit még az édesapámtól kaptam” (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Robi elárulta azt is, hogy neki a mai napig hatalmas élvezet bolhapiacra járni, hát még rábukkanni egy régóta vágyott relikviára! „Ez akár valami apró marhaság is lehet, mint, mondjuk, egy műanyag Vasas-fityegő, ami másoknak teljesen értéktelen, nekem viszont egy igazi kinccsel ér fel. Akadnak, akik nem is hiszik, hogy egy jómódú zenész ilyeneket gyűjt, így nem egyszer előfordult, hogy valami hatalmas értékű műtárgyat akartak nekem eladni, mint például egy 30 000 eurós kandallóórát. Pedig ezek engem nem érdekelnek. Ellenben egy régi cigarettásdoboz vagy egy The Beatles-­holmi annál inkább. De ezer és egy dolgot sorolhatnék még, mint akár azt az Opera kölnit, ami ott lapul a vitrinem mélyén, és amit utoljára egy húsvéti locsolkodásnál használtam még ifjúkoromban. Bármit veszek a kezembe a gyűjteményemből, a szemem előtt rögvest elindul egy film a régi időkből. Ilyenkor felülök a nosztalgiavonatra, és néhány perc erejéig elmerengek. De nem tovább, hiszen jó nekem a jelenben is.”

„Van itt csikidam-babának öltöztetett Barbie is” (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Beatles – Örök szerelem

Az énekes sosem tagadta: azóta Beatles-rajongó, hogy először meghallotta a Szabad Európa rádióban a Love Me Do-t. „A stúdiómban lévő dob azért is különleges a számomra, mert nekik is ilyenjük volt – mind­össze 30 darab van belőle a világon, és ez az egyik. Black Oyster a neve, és mielőtt hozzám került, egy magyar színház pincéjében volt letakarva 30-40 éven át. Végül felkínálták nekem megvételre. És bár egy kisebb vagyonba kerül, az eszmei értéke jóval magasabb.”

Egy valódi Black Oyster dobnak is büszke tulajdonosa (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!