Hazai sztár

Ábrahám Edit – Nagymamaként nem követi el azokat a hibákat, amiket anyaként

Imádják egymást az unokájával. Lénával csajos hétvégéket is tartanak.

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy kép, egy tárgy kellemes emléket ébreszt az emberben. Ábrahám Edit is szeret nosztalgiázni. Pár hete csodálatos ajándékot kapott. Két Barátok közt-rajongó készített róla és unokájáról, Lénáról egy 60 ezer gyöngyből kirakott képet. „Tihanyi Tóth Csaba hívott fel, hogy Zsuzsa és Laci, akiket ő már ismert, szeretnének velem találkozni, mert van egy ajándékuk számomra. El sem tudtam képzelni, mi lehet az. Elmentünk hozzájuk, és amikor átadták a képet, én egyszerre sírtam és nevettem” – mondja hálásan Ábrahám Edit.

Kötőtűt vesz a kezébe

Zsuzsáék egy Storyban látott fotó alapján rendelték meg a kép alapját, amin színkódok vannak, erre pakolgatták rá egyesével egy speciális eszközzel a különböző színű, két milliméteres gyöngyöket két hónapon át. „Nekem ez nem menne, én a kötésnél megállok. Egykor sokat kötöttem, de nemrég újra elővettem a fonalat meg a kötőtűket, mert az unokámnak szeretnék sapkát, sálat készíteni. Zsuzsáék amúgy azt mesélték, mindig szerették a Barátok köztöt, és most, hogy az RTL Goldon ismétlik a sorozatot, újranézik. Bevallom, én is belekukkantok, aztán ott ragadok, nem csak azért, mert már magam sem emlékszem a különböző fordulatokra, a történetekre, és mert jó látni, milyen fantasztikus kollégákkal dolgoztam, hanem mert olykor szeretek nosztalgiázni. Főleg régi képeket nézegetek zenehallgatás, teázás közben, és amint rápillantok egy fotóra, előjönnek a gyakran szinte el is felejtett szép emlékek.”

Barátnőjével áll színpadra

Természetesen nemcsak nagymama, hanem ­színésznő is, és reméli, megtalálják az új munkák. Addig is Ivancsics Ilonával, akivel régóta jó barátnők, belevágtak egy közös ­projektbe. „Egy kétszemélyes műsort szeretnénk színre vinni tavasszal, egyelőre többet nem árulhatok el, csak annyit, hogy már készülünk Ilonával.”

„Mama, szeretlek!”

Azt mondja, nincs nagy különbség aközött, ahogyan anyaként, illetve nagymamaként gyűjti az emlékeket. „Annyi, hogy Lénáról ezernyi fotóval több van, mint a fiamról, Petiről, hála a mobiltelefonnak. A fiamtól két kedvencem emlékem van. Az egyik egy saját kis lexikon, amit kisgyermekként írt, meghatározta benne például a bálna, a tenger, az ufó fogalmát. A másik egy ételt kevergető kislány pici szobra, amelyet gimnazistakorában kaptam tőle, mert nagyon szeretek főzni – meséli Edit, és azt is, hogy unokájától legutóbb egy rajzot kapott, rajta kriksz­krakszírással. – Azt mondta, azt írta rá, hogy Mama, szeretlek!” Nem csoda, Edit és Léna között nagy a szerelem. „Másfajta, egészen különleges szeretet ez, mint amit anya érez a gyermeke iránt, és másfajta felelősséggel, aggodalommal is jár. Talán könnyebb, hiszen tudom, hol hibáztam anyaként, amit már nem követek el Lénával. Bár néha most is hibázok, a minap nem ismertem fel a halloweenjelmezét. Először azt hittem, pillangónak öltözött, merthogy ez a jele az óvodában, aztán meg azt hittem, boszorkánynak. De aztán kijavított, hogy ő denevér. Mert a környékünkön sok van belőlük, és szerinte azok cuki állatok. Hát ebben nem értünk egyet” – nevet a színésznő.

Nem csak Lénával, fiával és menyével is szoros a kapcsolata (Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

Irány a cirkusz

Abban viszont igen, hogy nem múlhat el úgy egy hétvége, hogy egy éjszakát és egy napot ne töltenének kettesben. „Ilyenkor csajos hétvégéket tartunk Lénával. Hétköznap is megyek érte az oviba, de pénteken mindig, aztán jön hozzám. Szereti, mert picit tovább fennmaradhat, mint máskor. Főzünk, játszunk, elmegyünk a játszótérre, ahol Léna minden gyerekkel megtalálja a hangot, este pedig mesét nézünk. Na a mese kiválasztása tényleg nagy felelősség. Sokszor elhangzanak bennük olyan mondatok, helyzetek, amiket ő nem ért, és ha megjegyzi, és valahol elmondja, sértő lehet. Úgyhogy nagyon megnézem, hogy melyik korosztálynak ajánlják a meséket.” A kislány decemberben négyéves lesz, Edit pedig már készül a születésnapjára. „A katicabogár a kedvence, az édesanyja csoda szép figurás tortákat tud készíteni, szerintem idén is katicásat süt neki. Játékot én ritkán veszek, nem szeretnénk elárasztani túl sokkal, élményt adunk neki. Voltam már vele bábszínházban, Halász Judit-koncerten és gyerekbaletten, ahova természetesen pörgős szoknyában jött, mert imád táncolni. Majd egy olyan koncertre megyünk, ahol klasszikus zenét játszanak gyerekeknek. De a nagy vágyam, hogy végre elvihessem cirkuszba. Én egész életemben imádtam a cirkuszt, gyerekként minden előadást láttam a Városligetben, és remélem, Lénát is ugyanígy elbűvöli ez a világ, a manézs és a sok tehetséges művész.”

Kiemelt képek: Schumy Csaba/fotocentral.hu, Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!