Hazai sztár

Palik László – 40 éve van képernyőn

Gazdag életpályát tudhat maga mögött. 40 évnyi televíziózás alatt talán nincs is olyan műfaj, amiben ne próbálhatta volna ki magát.

Saját bevallása szerint talán a mostani műsorai egyben az utolsó versenyhelyzetet is jelentik az életében, amit nyilvánosan vállal. Egyelőre úgy tűnik, sikert sikerre halmoz, hiszen jelenlegi műsorában, ami a YouTube-on látható, egyre népszerűbb. Igaz, az elmúlt negyven évből még jó néhány jelentős eredményt fel tud mutatni. Csak azokra egyre kevesebben emlékeznek már… Palik ­László ugyanis egy ideje rendkívül keveset beszél magáról. Nyoma sincs annak a laza fiatalembernek, aki egykor volt! Bölcs élettapasztalatával és rendkívül udvariasan, már megfontoltan kérdezve váltja ki sokak szimpátiáját, ráadásul lassan egy éve, hogy a televíziózásnak hátat fordítva átigazolt a Manna FM-hez.

Lezárva a televíziós korszakot, 2022-ben a Manna FM-nél kezdett dolgozni, egyik kollégája Konyári Edina (Fotó: Archív)

Mindent hátrahagyott

Tartalmas életpályát tudhat maga mögött, bár talán már kevesen emlékeznek rá a Tele­sport műsorból, ahol kezdte. Végzett közgazdászként még a nyolcvanas években fordult a figyelme a televíziózás felé, és ezen a pályán folyamatosan tört előre egészen a legmagasabb pozíció­kig, majd a Hungaroring Zrt. ­vezérigazgatói székét hátrahagyva tűnt el egyszer csak a nyilvánosság elől. Kitörlődni azonban sosem tudott az emberek emlékezetéből, és valahogy ő maga sem volt képes eltávolodni ettől a világtól. Szerethető párost alkottak Héder Barnával, megkerülhetetlen alakjává vált a ­Forma–1 közvetítéseinek, de sokáig láttatni engedte azt is, hogyan alakult át macsó autóversenyzővé vagy éppen komoly családapává. Mindannyiszor élvezettel mesélt a számára értékes élményekről, nem tagadva, hogy a versenyhelyzet élteti.

Háromszor nősült, háromszor ment tönkre a házassága. Marsi Anikóval éltek a legtovább együtt, 2005-ben esküdtek (Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

18 évesen vette fel a fonalat

Saját hiúságról ellenben nem sokat árult el, ám ha végignézzük az elmúlt négy évtized képanyagát, láthatjuk, kevés férfi műsorvezető van, aki hozzá hasonlóan ennyiszer váltott stílust. Ráadásul saját sikerét külsőségekben is méri, többek között abban, hogy meg tudja-e tartani a versenysúlyát. Mert szerinte ő mindig akkor volt sikeres, amikor erre odafigyelt. Ez az oka, hogy ma is mindennap sportol, ami nemcsak a fiai előtt példaértékű, de a kollégáira is rendre inspirálóan hat. Mániákusan küzd az elhízás ellen, aminek legfőbb oka, hogy duci kisgyerek volt, sőt háromgyermekes édesapaként is volt egy pont, amikor úgy érezte, elengedte magát. Akkor olyan durva diétába kezdett, hogy végül szinte a felismerhetetlenségig lefogyott, és sokan azt gondolták, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Paliknak azonban nem ez volt az egyetlen fogyása. Az érettségije után egy év alatt 38 kilót adott le, és a túlsúly elleni küzdelem azóta is állandó program az életében. Erről maga így vallott Futtában című műsorának beharangozójában: „Őrült sikertelen voltam mindenben, egészen addig, amíg 18 évesen el nem kaptam a fonalat. Iskola, csajok terén semmilyen eredményem nem volt, majd nem vettek fel az egyetemre sem, és akkor egyszer csak láttam magam kívülről, és azt mondtam, ennek az életnek így semmi értelme. Én az elhízást láttam akkor okként. Közgazdászként pedig csak az adatokban hiszek. Egy év alatt fogytam harmincnyolc kilót, majd maximális pontszámmal felvettek az egyetemre, és egyszerűen vidám lett az életem. És onnantól kezdve valószínűleg egy életen át kompenzálom az első éveim sikertelenségét: rettegek az eredménytelenségtől, rettegek attól, hogy gyenge leszek, hogy elpuhulok, és rettegek az elhízástól.”

Mindenféle sportot kipróbált (Fotó: Archívum Story-Best/fotocentral.hu)

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!