Címlapsztori

Kulka János: Kollégái elismerése erő és gyógyír lehet a lelkének

A kiváló színészért rajonganak a nézők. Tisztelik a kollégái is, amit most a Nemzet Színésze-címmel is kifejeztek.

Hazánk egyik legsokoldalúbb művészeként számontartott Kulka János nehezen találja a helyét a 2016-os agyi infarktusa óta. A reggeleket még vidáman kezdi, de a nap folyamán hamar elromlik a kedve, és csak csalódottan ül a kanapén.

Gyógyír a lelkének

Az ország egykori Mágenheim dokiját sokszor kerítik hatalmukba borús gondoltok. Pedig rengeteget javult az állapota, és noha a beszédén, a mozgásán nyomot hagytak a történtek, azóta már többször állt színpadon, és filmet is forgatott. De persze kit ne viselne meg, hogy az akarata ellenére nem tud a régi önmaga lenni. Kollégái elismerése és szeretete azonban erő és gyógyír lehet a lelkének. A Nemzet Színésze cím jelenlegi tizenegy birtokosa május 3-án ugyanis úgy döntött, hogy a másfél hónapja elhunyt Tordy Géza helyére őt választják tizenkettedik tagnak.

Végül Molnár Piroska hívta fel telefonon Kulka Jánost (Fotó: Korponai Tamás/fotocentral.hu)

Komoly kritériumok

Az örömhírt, hogy a Nemzet Színésze lett, egyébként Molnár Piroska közölte. „János elsírta magát, amikor felhívtam” – árulta el lapunknak a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, aki maga is tagja a címet viselő, 12 főből álló színészcsapatnak. A Nemzet Színészének nagyon komoly kritériumoknak kell megfelelnie, a cím ugyanis kizárólag annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, és 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. A 12 tag pedig élete végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesül.

Az elmaradt gratuláció

A mindenkori hagyomány szerint a Nemzet Színésze-választás után maga a Nemzeti Színház igazgatója értesíti a művészt. Ám Kulka János esetében nem így történt, hiszen Vidnyánszky Attila­ helyett Molnár Piroska gratulált neki. Ennek okáról az RTL riportere szerette volna megkérdezni a direktort, aki meglehetősen elutasítóan viselkedett. A durva hangvételű felvétel bejárta a sajtót. „Láttam ezt a riportot, ilyen nincs, hogy valakinek nincs joga kérdezni. Természetesen neki joga van nem válaszolni, bár ezt kicsit megkérdőjelezném, mert egy ekkora intézmény vezetőjének, aki sok más intézmény élén vezető szerepet foglal el, majdnem kötelessége lenne válaszolni, ha kérdezik valamiről”– mondta Molnár Piroska szintén az RTL kamerájának, akikkel azt is megosztotta, hogy tudomása szerint Vidnyánszky a fia ballagására sietett, ezért nem volt ideje egyetlen telefonra sem.

Érkezik az unoka

„Óriási meglepetés ez számomra. Nagyon örülök” – mondta lapunknak a színész, akit még aznap értünk utol telefonon. Hívásunkkor épp a szerettei körben töltötte az estét. Orvosprofesszor nővére, dr. Kulka Janina ugyanis minden elfoglaltságát félretéve, átsietett hozzá, hogy együtt ünnepeljék a nem várt kitüntetést. „Sosem beszélt nekem arról, hogy elismerést vagy díjat szeretne a több évtizedes munkássága után. Most, a kevésbé aktív évei során pedig egyáltalán nem számított ilyen megtiszteltetésre. Úgyhogy alig hitte el, amikor meghallotta, hogy a Nemzet Színészévé választották – mesélte a Story magazinnak a doktornő, aki elárulta, hogy az ünneplés még korántsem ért véget. Egy közös nyaraláson folytatódik majd. Ez a Kulka családban már-már hagyomány, hiszen minden évben elutaznak valahova. Idén viszont még nem tudják, mikorra időzítsék a kiruccanást, Janina­ fia ugyanis nemsokára apa lesz. – János, ha lehet, még jobban várja a kis unokámat, mint én. Nagyon izgatott, és már alig várja, hogy megismerhesse az új kis jövevényt, aki nemsokára megérkezik a családunkba. Mindig is imádott nagybácsi lenni, lubickol ebben a szerepben, és nagyon büszke a gyerekeimre. Velünk együtt most ő is mindent ehhez a nagy eseményhez igazít. Úgyhogy mostanában lesz mit ünnepelnünk.”

A Nemzeti Színház igazgatója – információink szerint – utólag sem hívta fel Kulka Jánost (Fotó: Vörös Szilárd/fotocentral.hu)

Inkább otthon van

A megtisztelő szakmai elismerés és az emberek szeretete talán enyhíti azt a fájdalmat és keserűséget is, amit a barátai eltávolodása miatt érez. Kulka János és testvére az év elején Friderikusz Sándor podcastműsorának voltak a vendégei, ott mesélt arról, hogy az állapota miatt szép lassan lemorzsolódtak a hozzá közel álló emberek. Pedig az életmentő műtétje óta elképesztő javulást produkált. Az operáció után csak a bal karját tudta mozgatni, és csak a szemével tudott kommunikálni, a többéves logopédiai foglalkozások, a torna és a festés után viszont újra megtanult mindent, noha a beszédében és a mozgásában némi zavar is maradt. Viszont ezt ő nehezen tudja elfogadni, így inkább nem jár el, és az ideje nagy részét otthon tölti.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!