Címlapsztori

Szécsi Pál – A mai napig rejtélyek és legendák övezik a bársonyos hangú énekes halálát

Áprilisban már ötven éve lesz, hogy elhunyt a nők bálványa.

Még egyéves sem volt Szécsi Pál, amikor édesapját megölték a második világháború utolsó napjaiban. A Szécsi gyerekek özvegyen maradt édesanyja három gyermekét, a fiát és két lányát nevelőszülőkhöz adta, és az Egyesült Államokba disszidált 1956-ban. Sokan úgy tartják, hogy Pali felnőttkori lelki problémái a gyerekkori traumáiból eredetek. Mások azonban úgy gondolják, hogy a körülrajongott énekes a megtalált és elveszített nagy szerelem, Domján Edit miatt dobta el magától az életet 30 évesen.

A testvérek nem haragud­tak édes­anyjukra (Fotó: Story-Best Magán/fotocentral.hu)

Úgy érezte, menekülnie kell

1972-ben kezdődött a kapcsolatuk, lángoló szerelmük azonban mindössze 10 hónapig tartott. „Az ő kapcsolatuk a tisztaságra, a másik hihetetlen tiszteletére épült. Nézze, hallottam már Edit életében is többször, azóta is, hogy csak negyvenéves koráig akar élni. Meggyőződésem, ha együtt maradnak Palival, meg sem fordul a fejében az öngyilkosság. Egyikőjüknek sem. Megmenthették volna egymást – mesélte korábban egy zene.hu-nak adott interjúban az énekes testvére, Szécsi Kati. – Igazi, boldog szerelem volt. Nem a szerelem ért véget, hanem a kapcsolatuk. Pali hihetetlenül befolyásolható ember volt. Nagyon sokszor kapott gúnyos megjegyzéseket a korkülönbség miatt. Egy idő után már hajlott arra, hogy bedőljön ezeknek a provokációknak. Uszították Edit ellen úgynevezett ’barátok’, akiknek a nevét eddig sem mondtam ki, de ezután sem fogom. Nem akarom, hogy a szerelmük tisztaságát akár a legcsekélyebb mértékben is bármi bemocskolja. Néha úgy érezte, menekülnie kell a kapcsolatból. Pedig Editben megtalált mindent, amit egy nőben keresett. (…) Palika nagy álma volt a család, a gyerek. Folyamatosan kereste a nőiességet, a puhaságot, a lágyságot. Persze az ő rohanó tempója mellett csak futó nőügyekre futotta. Edit más volt. A mai napig egymás mellett áll a két fénykép a szobámban. Ha a temetőbe megyek, soha nem felejtem el Domján sírját is felkeresni.”

Testvére, Szécsi Kati több filmet is írt az énekesről és tragikus haláláról (Fotó: Tóth Beáta/fotocentral.hu)

„Nem tudok többé énekelni”

Domján a szakítás után egy levelet küldött Pál nővérének, és így írt benne: „Nézd, azért írok neked, mert én többet az életben már nem segíthetek neki. De lehetetlenség nézni, hogy egy ember elpusztul.” A sorok a színésznő öngyilkossága után egészen más jelentést kaptak. „Nem vettem észre, nem fogtam fel, hogy már nemcsak Paliról van szó, hogy nemcsak egyetlen embert kellett volna megmenteni a kapcsolatukban, hanem mindkettőjüket. Még egyszer mondom, a szerelmük soha nem ért véget, csak a kapcsolatuk – vallotta Katalin. 1972-ben Domján öngyilkos lett, halála után Szécsi Pál megváltozott, megkeseredett – Akkor ment ki Németországba, ott is maradt egy ideig. Úgy hozták haza, itthon pedig elsimították a dolgot, nehogy rásüssék: disszidens. Énekelt még, a közönség szeretettel fogadta vissza, egyetlen gyalázkodó cikken kívül a sajtó is mellé állt, hiszen újra itthon volt. Az országnak, a közönségnek szüksége volt Szécsire, neki pedig a közönségre. De nem volt többé ugyanaz. Sokszor mondogatta: ’Nem tudok többé énekelni.’ De csinálta. Ez volt már az egyetlen boldogsága.”

Domján Edit (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Megindult a bűnbakkeresés

Aztán elérkezett az a bizonyos tragikus nap. Az énekes nyolcadszor kísérelt meg öngyilkosságot, és ezúttal már nem tudták megmenteni. „Borzalmas volt, és felfoghatatlan. Hisztériahullám söpört végig az országon. Persze azonnal megindult a bűnbakkeresés és az egymásra mutogatás. Amikor behívattak a rendőrségre tanúként meghallgatni, úgy beszéltek velem, mint valami gyilkossal. Azt sem tudtam, hol vagyok. Tudnék néhány nevet mondani, akik igenis valamilyen módon felelősek Pali haláláért. De nem teszem. Nem mintha félnék, ahhoz már sok mindent megéltem…” – mondta a nővér, aki sírba vitte a titkát. 2012. december 30-án 71 évesen követte tragikusan fiatalon elhunyt testvérét a túlvilágra. De ahogy mondják, csak az hal meg, akit elfelejtenek. Szécsi slágerei pedig élnek, ahogy a testvére Katalin által írt könyvek is, amelyek megidézik a legendás énekes alakját.

Kiemelt kép: Fortepan/Szalay Zoltán

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!