Címlapsztori

Gór Nagy Mária Szurdi Miklósról: „Mindig azt mondta, majd a főztöm meggyógyítja, de mindketten tudtuk, hogy ez nem így lesz”

Volt felesége búcsúzik a hatgyermekes rendezőtől, akinek olyan sikertörténetek fűződnek a nevéhez, mint a Linda, az Angyalbőrben vagy a Família Kft.

Az elmúlt egy évben Szurdi Miklós már nem mutatkozott nyilvánosan. Családján kívül pályatársai, egykori kollégái, köztük sok barát, olyanok is, akiket egykor maga indított el a színészpályán, tudták, hogy sajnos nagy a baj. Olyan súlyos betegséggel küzdött, amelyből már nem volt visszaút. Mégis mindenki az utolsó pillanatig reménykedett a csodában. A színész, rendező, színházigazgató rendkívüli személyiségét bizonyítja a szeretet, amely február 12-ei halálhíre óta is körbeöleli, visszakapva halálában azt a sok jót, amit – többek között tanítványaival – tett.

Szurdi Miklós (Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

„Édes Marikámnak szólított”

Háromszor nősült. Volt feleségei is sokáig reménykedtek. Köztük Gór Nagy Mária is bízott volt férje felépülésében. Bár válásuk annak idején meggyötörte, mégis végig jóban maradtak, sőt évtizedekig együtt dolgoztak. Kapcsolatukról mindent elmond, hogy a színésznő jelenlegi férje, Gulyás Buda egyike volt Szurdi legjobb barátainak. „Mindenbe, amibe belekezdett, hatalmas ambícióval állt. Micsoda dolgokat tudtunk a válásunk ellenére még együtt véghez vinni! A tanodát például, amelynek alapító tagja volt, és kisebb kihagyásokkal egészen a 2012-es zárásig segítette a ­fiatalokat fantasztikus előadásaival. Édes Marikám, így szólított még a házasságunk után is. Sorra fedeztük fel a tehetségeket, akik csüggtek minden szaván. Akivel csak dolgozott, mindenki szerette, tisztelte, és én nagyon hálás vagyok most mindazoknak, akik megemlékeznek róla, akiknek hiányzik. Sajnos az utóbbi időben már nem volt jól, de a törődésünkért mindig hálás volt. Mindig azt mondta, majd a főztöm meggyógyítja, de mindketten tudtuk, hogy ez nem így lesz. És végül pontosan úgy veszítettem el őt, mint a legjobb barátnőmet, Aradszky Évát. Miklósért az utolsó hetekben már csak azért imádkoztam, hogy hozzá méltó módon tudjon elmenni. A férjemmel, Gulyás Budával a legjobb barátok voltak. Úgy érzem, mintha a testvérem ment volna el. És nem is nekem a legnehezebb, hiszen hat gyermeke gyászolja” – nyilatkozta könnyeivel küszködve első felesége.

A Família Kft. is ő rendezte (Fotó: Szegő Erika/fotocentral.hu)

Munkakapcsolatból új szerelem

Szerette az életet, a szerelmet, de ami igazán éltette, az a munka volt. Akik ismerték, mind egyetértenek abban, hogy sajnos az utóbbi időben nem kapott tehetségéhez méltó lehetőségeket. Harmadik felesége, Xantus Barbara is hiszi, hogy volt férje állapotához és halálához a mellőzöttség is hozzájárult. A színésznő a Gór Nagy Mária tanoda növendékeként szeretett bele a rendezőbe, akiért eleinte titkon rajongott, és ez volt az egyik legfőbb oka, amiért a sikeres színművészetis felvételije ellenére sem hagyta el a tanodát. Aztán Szurdi vitte magával a Família Kft. szereplőválogatására is, ahol megkapta Kriszta szerepét. A munkakapcsolatból pedig idővel hatalmas szerelem lett. Sokan nem jósoltak hosszú jövőt nekik, mégis húsz évig éltek házasságban. „Szokták mondani, a kis színésznő fölkapaszkodik a rendező bácsi hátán, csillog a szeme, de majd elmúlik, de köztünk a szerelem talán soha nem múlt el” – fogalmazott a színésznő máig szerelmes rajongással a Kiskegyednek két gyermeke édesapjáról.

Harmadik feleségével, Xantus Barbarával (Fotó: Story-Best Archívum/fotocentral.hu)

Az utolsó feladat

Szurdi Miklós legutolsó munkái között volt az Erdőkertesi Faluház és Könyvtár igazgatása, amelyhez, mint mindenhez az életben, nagy ambícióval kezdett hozzá. „Rendeztem több mint kettőszáz színházi előadást, négy egész estét betöltő játékfilmet, amiből a Hatásvadászok óriási kedvencem. Jó néhány sorozatot, úgy mint az Angyalbőrbent vagy a Lindákat. Nyolc és fél évig én voltam a főrendezője a Família Kft.-nek, vagy az Éretlenek című sorozatnak, a Privát kopónak. Mégis a legbüszkébb arra vagyok, hogy 2001-ben sikerült megnyernem Siófokon a Magiszter Hotelben az amatőr pingpong-üdülőbajnokságot” – így mutatkozott be annak idején új igazgatói pozíciójában, felsorolva mindazokat a filmeket, amelyeknek országos hírnevét köszönhette, és amely sorozatokért oly sok televíziót néző ember és abban játszó színész a mai napig neki hálás.

A kiemelt képen Szurdi Miklós Gór Nagy Máriával és férjével, Gulyás Budával (Fotó: Ványi Ákos/fotocentral.hu)

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!