Napi friss

Ő Lugosi Béla unokája: most üzent a magyaroknak

Lynne Lugosi kezeli a nagyapja örökségét. Egyben egy nagy bejelentést is tett.

A Madame Tussauds Budapest élethű viaszfigurával tiszteleg Drakula megformálója, Lugosi Béla előtt, aki 142 évvel ezelőtt, október 20-án született. Az évforduló alkalmával a Madame Tussauds Budapesten keresztül megszólalt a színész unokája is, Lynne Lugosi. Mint ismert, Lugosi Béla 1920-ban kezdett új életet a tengerentúlon, és soha többé nem tért haza. 1933-ban lett a felesége Lillian Arch, akitől egyetlen gyermeke, Lugosi Béla Jr. született. Az ő lánya Lynne Lugosi, ő vezeti jelenleg azt a céget, amely nagyapja hagyatékát gondozza.

Lynne Lugosi, Lugosi Béla unokája

„Nagyapám és nagymamám, Lillian gyönyörű fényképalbumokkal dokumentálták a színész karrierjét és családi életét. Ezek valóságos kincsek a család és a filmtörténet számára. A legfontosabb emlékünk az a köpeny, amelyet Lugosi Béla az 1931-es Drakula filmben viselt –  mondta Lynne Lugosi. – Nagyapám a köpenyt egész hátralévő életében használta a színpadon és egyéb fellépésein. Nagymamám a köpenyt édesapámnak adta, ő pedig úgy érezte, hogy a különleges relikviát meg kell őrizni a jövő generációinak. A köpeny jelenleg a Los Angeles-i Academy Museum gyűjteményének darabja” – nyilatkozta a Madame Tussauds Budapest felkérésére az Egyesült Államokban élő Lynne Lugosi, aki azt is felfedte, hogy a filmtörténet egyik leghíresebb magyar sztárja egész életében kötődött Magyarországhoz és Erdélyhez.

Az év sztáreseménye hamarosan! Szavazz a sztárokra, és nyerj!

„Béla a társadalmi életét szinte kizárólag közeli magyar barátaival és felesége, Lillian családjával élte – akik szintén magyarok voltak. Elsősorban magyarul beszélt otthon, és lelkesen olvasta a magyar újságokat is. Imádta a hazai ételeket, valamint az Egri Bikavért és a parádi ásványvizet is. Édesapám, Béla Jr. gyerekkorában értett egy kicsit magyarul, ám az évek múltán megkopott a nyelvtudása.”

Lugosi Béla és fia, Béla Jr.

Lugosi Béla unokája még nem járt Magyarországon, sem a ma Romániához tartozó Lugoson, a sztár szülőhelyén, ám a tervei között szerepel, hogy Budapestre utazik.  „Várom, hogy egy nap ellátogassak Magyarországra és a Madame Tussauds Budapestbe. A Lugosi család megtisztelőnek tartja, hogy Lugosi Béla ilyen prominens helyet kapott az attrakcióban.”

Lynne mindent megtesz azért, hogy Drakula megformálóját ne feledjék el. „Átvettem édesapámtól a Lugosi Enterprises vezetését, képviselem a családot és Lugosi Bélát. Célunk, hogy védjük és kiterjesszük Lugosi Béla örökségét. Az egyik ilyen projektünk a Lugosi Béla Gyűjtemény a Los Angeles-i Film Archívumban. Boldogan jelentem be azt is, hogy decemberben megjelenik az első és egyetlen Lugosi Béla életrajz, amelyet a család engedélyezett. Több éve készül a könyv, és igazi szerelemprojekt volt  számomra és a szerző, egyben barátunk, Robert Cremer számára is. A Béla Lugosi: The Man Behind the Cape egy ember történetét meséli el, akit a sors is arra szánt, hogy ő legyen Drakula” – nyilatkozta Lynne Lugosi.

Kiemelt kép és fotók: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!