Napi friss

Alfonzó volt a Hortobágy bikája

Artistaként, pankrátorként és birkozóként barangolta be a fél világot, idehaza mégis humoristaként és színészként lett belőle szupersztár.

Egy baromfikereskedő fiaként, Markstein József néven látta meg a napvilágot – egyébként egy ikerpár egyik feleként, de öccse, Árpád féléves korában meghalt. Kis korától birkózott, erős, izmos gyerek volt. Egy tanárával össze is verekedett, ezért kicsapták az iskolából, autószerelőinas lett. De őt a cirkusz és a színpad vonzotta. Artistaként, pankrátorként lépett fel számos országban, mivel egy Festetics gróffal történt bunyó miatt még Budapestről is távoznia kellett. Olyan nagy művészekkel együtt lépett fel, mint Marcel Marceau vagy az ifjú Louis Armstrong. Ő lett a Hortobágy bikája. Mindenhol megértette magát, németül, angolul, olaszul, franciául, oroszul és arabul is beszélt.

Döntsd el Te, hogy ki legyen az év csillaga! Szavazz és nyerj! Kattints!

A harmincas évek végétől újra Pesten mulattatott, aztán besorozták. A világháború alatt többször meglógott a frontról, és az is előfordult, hogy fel akarták kötni mint katonaszökevényt. Egyszer akkor lépett meg, amikor a főhadnagya lovát vitte állatorvoshoz. A lovat a doktornál hagyta, ő maga pedig eliszkolt. Gödöllőnél azonban elkapták, és a csen­dőrparancsnokhoz vitték. Szerencséjére a parancsnoknak ismerősnek tűnt, mivel Alfonzó a háború előtt már fellépett a Moulin Rouge-­ban. „Na, mondjon valamit, amin lehet röhögni!” – parancsolta a csendőr. Olyan fergeteges produkciót adott elő, hogy végül futni hagyták. Később a Vidám Színpadon lett belőle Alfonzó. Ez volt az ő valódi világa, egy utánozhatatlan karakter. Dolgozott filmekben is, talán leg­emlékezetesebb alakítása Bagaméri, az elátkozott fagylaltos volt a Keménykalap és krumpliorrban. Mulattatott tévékabarékban is, elég annyit mondani, hogy Ványadt Ványadtovics Vinyov, hiszen ő alakította a Ványadt bácsi című Csehov-paródiában. A humoristának három gyermeke született. Idősebbik fia, Markos György ugyancsak előadóművész lett. Lánya, Zsuzsa 41 esztendősen hunyt el. István fia pedig tolmácsként dolgozott. Alfonzó 1987-ben, 75 évesen hunyt el.

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!