Napi friss

Friss hírek Sallai Nóráról: megszólalt az Országos Vérellátó Szolgálat

A szervezet főigazgató-helyettese nyilakozott a story.hu-nak.

A story.hu a hétvégén elsőként közölte, hogy súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és ötéves kisfia, akik múlt hét pénteken egy családi látogatásról tartottak hazafele Alsónémediből, amikor a főútra kanyarodva óriási sebességgel beléjük hajtott egy másik autó. A kocsi, amiben Sallai Nóra és kisfia ültek, felborult, mindketten beszorultak.

Mint azóta kiderült, a 44 éves színésznőt az egyik fővárosi klinika intenzív osztályán kezelik, állapota válságos, sürgősen vérre van szüksége, amire több barátja, pályatársa és számos híresség hívta fel az emberek figyelmét. Elsőként Csonka András osztotta meg közösségi oldalán, hogy a színésznő felépülése érdekében irányított véradást szerveznek. „Úgy tudom, hogy nem javult a helyzet, sőt a válságos állapot fennáll. Aki nem tud vért adni, az is küldjön energiát, és imádkozzon hite szerint értük. Elképesztő, ahogy az ember belegondol: mész haza, és egy pillanat alatt összeomlik az életed, megváltozik körülötted minden, és az életedért küzdenek, meg a gyereked életéért, hihetetlen az egész” – mondta a Retro Rádióban a színész.

A megrendítő felhívásra az egész ország megmozdult, az irányított véradás helyszínein pedig napok óta kígyózó sorokban állnak az emberek. A story.hu-nak az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese elmondta, jelenleg hogyan áll a véradás, és annak pontos menetéről is beszámolt. „Az irányított véradásnak két típusát különböztetjük meg. Az egyik az úgynevezett direkt, amikor a beteg írásban kinyilvánítja, hogy ő mely donortól szeretné a készítményt kapni. Ebben az esetben két lehetőségünk van: megnézzük, van-e vércsoportegyezés, valamint, hogy a szakmai szabályoknak megfelel-e a vér. Ha igen, akkor a készítményt a véradást követően a tizedik naptól legfeljebb négy hétig tároljuk a beteg számára, és ezt más nem kaphatja meg mindaddig, amíg az illető kezelőorvosától nem kapunk eltérő utasítást. A másik típus a támogatói irányított véradás, ami egyébként most is zajlik a szóban forgó beteg érdekében. Ez esetben ha valaki felajánlja a vérkészítményét egy adott személynek, de az nem egyezik a beteg vércsoportjával, akkor azt a TAJ-száma alapján virtuálisan elkülönítjük, bekerül a ’nagy közösbe’, és kicseréljük olyan vércsoportú készítményre, amire a páciensnek szüksége van” – mondja a story.-nak dr. Nagy Sándor.

A Jóban Rosszban egykori színésznőjének transzfúzióra van szüksége (Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu)

A főigazgató-helyettes azt is elmondta, hogy Magyarországon naponta 1600-1800 jelentkezőre van szükség ahhoz, hogy országosan biztosítsák a betegek ellátását. „Ez az említett színésznőtől független, hisz naponta 600-800 beteget kell ellátnunk, de az tény, hogy közismert ember esetében többekhez eljut a felhívás, és vannak olyanok, akik akár ismeretlenül is érintettséget vélnek felfedezni, azonosulnak a problémával, és célirányosan segítenek. Naponta átlagosan 150-200 véradó ad vért irányítottan, ők azok, akik konkrétan meghatározzák, hogy kinek ajánlják fel a vérüket. A felhívás elérte a célját, sokkal többen jöttek el, mint amennyire a betegnek eddig szüksége volt, de ez nem azt jelenti, hogy a fennmaradó vérkészítmény kárba veszne, csak mást pácienst látunk el vele. Egyébként állandó kapcsolatban vagyunk a beteget ellátó kórházzal, és a jövőben valószínűleg még sok vérkészítményre lesz szüksége a transzfúzióhoz. Jelenleg naponta nagyjából két-három egységnyi vérigény (1 egység = 4,5 decilter vér – a szerk.) érkezik be hozzánk az ellátó kórházból, korábban ennél többet is igényeltek, de a beadott pontos mennyiségről nem rendelkezünk információval.”

15 éves lány mentette meg az életüket

Egy 15 éves lány, akit szintén Nórának hívnak, szemtanúja volt a borzalmas erejű ütközésnek, és azonnal anya és fia segítségére sietett. „A kisfiút néztem meg először, aki fejjel lefelé volt az autóban… Láttam, hogy a nőnek ömlik a fejéből a vér, akkor mondta a diszpécser, hogy valamivel be kéne kötnünk a fejét. Nálam pont volt fásli, szóval azt rányomtuk a fejére, aztán négy férfi letépte a kocsi ajtaját” – árulta el a fiatal lány a Tényeknek.

Kiemelt kép: Rozmanitz Gábor/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!