Napi friss

Lánya szerint „megtört szív szindróma” okozta az 54 éves Lisa Marie Presley halálát

Ez a betegség bárkit érinthet, és csak kevesen veszik észre a jeleit.

Lisa Marie Presley, Elvis Presley egyetlen lánya 2023 januárjában hunyt el hirtelen szívmegállás következtében. Halála megrázta a világot, különösen családját, köztük lányát, Riley Keough-t, aki nemrégiben a People magazinnak nyilatkozott arról, hogy anyja halálát véleménye szerint igazából az összetört szíve okozhatta.

A „megtört szív szindróma” valóban egy létező diagnózis, orvosi nevén takotsubo kardiomiopátia. Egy olyan szívbetegség, amely extrém érzelmi vagy fizikai stressz hatására alakulhat ki. Általában súlyos érzelmi traumák, mint például szeretett személy elvesztése, válthatják ki, legnagyobb veszélye pedig az, hogy teljesen egészséges embereket is érintheti. A betegség tünetei hasonlóak egy szívrohamhoz: mellkasi fájdalom, légszomj és a szív átmeneti működési zavara. Ugyanakkor a „megtört szív szindróma” nem a koszorúerek elzáródása miatt alakul ki, mint a klasszikus szívinfarktus, hanem a szív bal kamrájának átmeneti gyengülése miatt.

Az év sztáreseménye hamarosan! Szavazz a sztárokra, és nyerj!

Riley Keough azt nyilatkozta, hogy édesanyja fia, Benjamin Keough 2020-as öngyilkossága után teljesen összetört. „Soha nem heverte ki igazán a fia halálát. Anyukám mindent megtett, hogy erőt gyűjtsön és mellettünk legyen Ben halála után, de tudtuk, hogy ő szenved a legjobban. Hivatalosan a műtét szövődményeibe halt bele, de mindannyian tudtuk, hogy valójában abba, hogy összetört a szíve”– mondta Riley, aki utalt arra, hogy Lisa Marie Presley gyásza és az ebből fakadó érzelmi trauma okozhatta a szívének hirtelen leállását.

Nem Keough az egyetlen, aki úgy véli, édesanyja halálát a gyász okozta. Év elején az énekesnő édesanyja, Priscilla Presley is kifejtette, hogy lánya tartós érzelmi stressztől szenvedett a Benjamin halálát követő években. „Tudom, hogy nem volt boldog. Tudom, hogy amikor a fia meghalt, ő már eldöntötte, hogy nem akar tovább élni”– mondta Priscilla Presley.

A „megtört szív szindróma” a bizonyíték, hogy az érzelmi fájdalom valóban fizikai szívproblémákhoz vezethet. Bár sok esetben az állapot átmeneti, és a betegek felépülnek, súlyosabb esetekben akár halálos kimenetelű is lehet, ha nem diagnosztizálják időben, vagy nem kezelik megfelelően.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!