Külföldi sztár

Céline Dion: Emberfeletti küzdelmet folytatott, hogy egy napra a régi legyen

Szívszorító visszatérése Párizsban nagyon megérintette az embereket, azóta még többen szurkolnak azért, hogy képes legyen megküzdeni kegyetlen betegségével. Egy biztos: Céline eltökéltebb, mint valaha.

A világ egyik fele megkönnyezte a súlyos, gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Céline Dion lenyűgöző fellépését az olimpia megnyitóján. Mások viszont azt feszegették, hogy mennyi pénzt kap egyetlen dalért – azt pletykálták, hogy kétmillió dollár üti a markát, miközben valójában ingyen lépett fel –, vagy hogy talán nem is olyan súlyos az állapota, mint állította, és csak így terelte magára a figyelmet.

Nem engedelmeskednek a hangszálai

Egy biztos, nagy vissz­hangot váltott ki a kanadai énekesnő visszatérése a színpadra. Mint köztudott, Céline Dion egy olyan rendkívül ritka, a mindennapjait is ellehetetlenítő ideg- és izomrendszeri zavarral küzd évek óta, amelyre nincs gyógymód. A stiff person, magyarul merev ember szindróma kínzó fájdalommal, heves izomgörcsökkel és merevséggel jár, legfeljebb a tüneteit lehet enyhíteni. Céline-­nek vannak jobb és rosszabb napjai, de sosem tudhatja, mikor törnek rá a mozgását, sőt a beszédét is ellehetetlenítő rohamok. Ilyen körülmények közt fellépni és énekelni gyötrelmesen nehéz feladat, és emberfeletti küzdelmet jelent a számára. Mint elmondta, amikor megpróbálja kiereszteni a hangját, a betegsége miatt sokszor olyan érzése van, mintha valaki fojtogatná, és a hangszálai nem engedelmeskednek, nem tudja kontrollálni a kiadott hangokat.

A rajongók hada várta, hogy láthassa élőben a fellépését (Fotó: Profimedia)

„Énekelhetnék otthon a tükörnek”

Éppen ezért szinte olyan szigorú felkészülést követelt meg az 56 éves énekesnőtől, hogy párizsi fellépésén a régi formáját tudja hozni, mintha élsportoló lenne. Az elmúlt hónapokban minden áldott nap ezért küzdött: állandó fizioterápia, énekpróbák végtelen sora, orvosi kezelések követték egymást napról napra. De egy dolgot biztosan tudott: kerül, amibe kerül, vissza akar térni a színpadra, ahhoz, amit a legjobban szeret: hogy énekel az embereknek. „Akármilyen fizikai állapotban vagyok is, van valami, ami nem múlik el. Ez az akarat, a szenvedély, az álom, az eltökéltség. Ez visz mindig tovább, soha nem adom fel – mondta még tavasszal a francia Vogue-nak. – Nincs sok választásom. Vagy állandóan edzem magam, és iszonyú keményen dolgozom, akár a sportolók, vagy elengedem magam, és akkor nincs tovább. Akkor legfeljebb otthon, a tükör előtt énekelhetek saját magamnak. Én az előbbit választottam, és egy remek orvosi csapat segít ebben.”

Átérezte Piaf dalát

Az elszántság és a kemény munka meghozta a gyümölcsét, Céline­ bizonyította, hogy még mindig a legnagyobbak közt a helye. Az Eiffel-torony monumentális díszlete előtt gyöngyökkel díszített, fehér Dior ruhájában a szintén tragikus sorsú, legendás francia sanzonénekesnő, Édith Piaf Hymne à l’amour – Himnusz a szerelemhez – című híres dalát adta elő. Piaf ezt élete szerelmének, a bokszoló Marcel Cerdannak írta, akit túlságosan korán elveszített. Miközben a megnyitón énekelt, Céline-nek egész biztosan eszébe jutott saját szerelme, a férje, René Angélil, aki még ötvenéves kora előtt hagyta özvegyen. Azt pedig, amit az olimpián versengőknek üzent a fellépése után az Instagramon közzétett bejegyzésében, akár saját magáról is írhatta volna. „Boldog vagyok, hogy veletek ünnepelhetem ezeket a csodálatos sportolókat minden áldozatvállalásukkal, eltökéltségükkel, szenvedésükkel és kitartásukkal. Mindannyian az álmukra koncentráltak, és azzal, hogy itt vannak, ez az álom már valóra is vált, akár nyernek érmet, akár nem. Legyetek nagyon büszkék magatokra, tudjuk, milyen keményen dolgoztatok, hogy a legjobbak közt is a legjobbak legyetek. Sose adjátok fel” – fogalmazott.

Renével legendásan boldog házasságban éltek (Fotó: Getty Images)

Egy biztos: az énekesnő is közelről ismeri a küzdés fogalmát… Nemrég bemutatott I Am: Céline Dion című dokumentumfilmjében kendőzetlenül megmutatta, milyen az a harcoló, kétségbeesett test, amelyet éppen leterít a betegség. Emberfeletti akaraterejének legfényesebb győzelme, hogy ugyanez az ember mégis képes dívaként is tündökölni az egész világ előtt.

Gaga mindig felnézett rá

Az olimpiamegnyitó másik sztárfellépője a popvilágból Lady Gaga volt, aki mindig is óriási tisztelettel beszélt idősebb kolléganőjéről. „Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan nő van ebben a szakmában, aki olyan támogató és segítőkész, mint Céline. Ő nemcsak énekesnőként, hanem emberileg is csodálatos” – mondta róla.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!