Napi friss

Nincs nála most nagyobb sztár: de kicsoda Kós Hubert, a párizsi olimpia első aranyérmese?

Meglepő, de a mindössze 21 éves úszó sikerének Írországban is örülhetnek.

Négy évvel ezelőtt, Tokióban még fiatalnak bizonyult Kós Hubert, a magyar úszósport új üdvöskéje, de mára olimpai aranyérmes lett. Hubert három és fél évesen édesanyja hatására kezdett el úszni, arra azonban nem számítottak, hogy ilyen eredményeket ér majd el, sőt hatévesen úgy voltak vele, hogy most már abbahagyhatja az úszást, hiszen mindent megtanult. Ám ő folytatta, nem is akárhogy! Fiatal úszóként ráadásul Cseh Lacit és Gyurta Danit tekintette példaképének. Mindenki csodálta a tehetségét, családja, edzője egyaránt. Ahogy a többi úszó is hamar felismerte képességeit a Császár-Komjádi Sportuszodában, ahol szinte egész gyerekkorát töltötte.

Ugyanakkor azt még sporttársai is elismerik, hogy nem lehetett könnyű ekkora nyomás alatt felnőni. Hiszen a siker, a tehetség előbb-utóbb könnyen teherré válhat. Nem meglepő, hogy Hubert idehaza idővel megrekedt a sportkarrierében, így fájó szívvel, de neki is át kellett utaznia az óceánt, hogy fejlődni tudjon. Arizonából éppen jókor jött a lehetőség, hogy minden idők legeredményesebb úszóedzőjének, Bob Bowmannek a tanítványa lehessen. Emlékezetes, 2022-ben annyira túlhajtotta magát, hogy rosszul lett a medence szélén, ekkor kereste meg a világhírű edző. „Otthon már nem tudtam fejlődni, hiszen nem volt kivel versenyeznem az edzéseken, és el is bizonytalanodtam, mert nem tudtam, mi a fő számom. Amerikában világossá vált minden, és sokkal jobb is. Ráadásul a világ legjobbjaival készülhetek együtt” – mondta a Nemzeti Sportnak Kós Hubert.

A székhelyváltás pedig, ahogy korábban már többeknél, úgy nála is bevált, ráadásul volt még egy családtól „örökölt” pozitívuma: mivel édesapja félig ír származású, anyanyelvi szinten megtanult angolul. Kós Hubert ezt ki is emelte a nemzetközi sajtónak az olimpiai aranyat érő úszása után, hogy 25 százalékban Írország is magáénak érezheti ezt az olimpiai bajnoki címet. Hozzátette azt is, hogy az Egyesült Államokba való költözés és Bob Bowman segítsége nélkül „valószínűleg éppen a 200 méteres vegyesúszás 15. helyén” végezne.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hubert Kós (@hubi.kos) által megosztott bejegyzés

„A nagy Aaron Peirsol, a világcsúcstartó mondta egyszer, hogy a kétszáz hátat érzésre kell úszni, azaz, hogy ahogyan érzed magad aznap, úgy kell beosztani az erődet. Én is ezt csináltam, mivel egy picit fáradtnak éreztem magam, de tudtam, hogy a táv második felében jó leszek, hiszen Bobbal egész évben ezen dolgoztunk. Az elején csak egy jó iramot akartam jönni” – mondta Kós, aki a magyar küldöttség negyedik érmét és az első aranyát szerezte Párizsban. Sok ideje nem volt sem ünnepelni, sem pihenni, hiszen alig fél nappal később már folytatta is a versenyzést, pénteken délelőtt, az előfutamokban versenyzett 100 méter pillangón, és be is úszta magát a középdöntőbe.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!