Napi friss

„Doktor úr, a maga szíve sose fáj?” – Díjazzák a szuperdoktorokat, szavazz te is! (x)

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az orvos is ember, és a gyógyítás örömén kívül jólesik neki is a jó szó, az elismerés. Ezt hivatott teljesíteni az idén 5 éves Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj. A díjjal olyan doktorokat tüntetnek ki, akik az alaprutinnál többet adva, hivatásuk legjavát adják a betegeknek. Az orvosokat maguk a páciensek jelölik velük megesett történeteikkel.

„Szinte mindenevő voltam, egyformán érdekelt a biokémia, a gyógyszertan, az élettan és a bakteriológia. Az volt az alapelvem, hogy ha házat akarsz építeni, akkor először az alapokat kell kiásnod, és minél nagyobb házat tervezel, annál mélyebb alapokra lesz szükséged.

Én a modern orvostudomány felhőkarcolóját akartam felépíteni, így nagyon stabil fundamentumokat kellett kialakítanom. Arra is ráébredtem, hogy ez a négy tudományterület valójában szétválaszthatatlan, szorosan összefügg egymással, így mindegyiket közel egyforma intenzitással kell tanulmányoznom.”

(Részlet Matuscsák Tamás Én vagyok Szent-Györgyi című könyvéből)

Amikor az ember beteg, akkor válik csak igazán kiszolgáltatottá és minden bizodalmát az orvosba helyezi. Ilyenkor megváltóként tekintünk orvosainkra és elvárjuk, hogy sokszor a könnyelműségünkben elhanyagolt lelkünket, testünket újjá varázsolják. Amikor ez sikerül, természetesnek vesszük az eredményt és tovább sétálunk. Ha figyelünk, meghallhatjuk a gondoskodó javaslatokat, de rendszerint csak folytatjuk addigi életünket, sokszor a köszönöm kimondása nélkül…

A többi szakmával ellentétben az orvosokat  szuperhősi, olykor látnoki képességekkel képzeljük el. Pláne, ha nagy baj van, amikor szinte azt várjuk, hogy csodát műveljenek! Mert a nap végén minden másnál fontosabb az egészség. Persze amikor az ember fiatal és egészséges, ezt nem érzi. A kor előre haladtával azonban, vagy éppen amikor egy közeli ismerős, családtag betegszik meg, megérint bennünket a múlandóság szele és fordul a figyelmünk az egészség, a gyógyítók felé. Az életvitel által generált problémák mélyéből sokszor az orvosok és a korszerű gyógyszerek húznak ki bennünket.

Bár az orvosok csodákra nem képesek, mégis léteznek csodálatos gyógyítók, akik az életüket arra tették fel, hogy a legösszetettebb rendszert, az emberi testet minden erejükkel és tudásukkal rendbe hozzák. „A beteg nem tud ’rosszkor jönni’” – mondja egy igazi orvos, aki a nap 24 órájában gyógyít, hiszen az orvoslás olyan hivatás, ahol a lantot teljesen sosem lehet letenni.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi díj összetett, egyaránt szól a gyógyításról,  a humanizmusról és a holisztikus szemléletről!

A Szent-Györgyi Professzor nevét  viselő díj idén 5 éves. Eddig 29 orvos vehette az elismerést, melyet maguk a páciensek szavaztak meg számukra. Évente több ezer jelölés, sok tízezer szavazat érkezik a „csodadoktorokra”.

  • Legszebb gondoskodás az, amikor valaki önzetlenül törődik a másikkal. Sajnos egyre kevesebben vannak, akik őszinte odafigyeléssel fordulnak a többi ember felé. Ami ugyanakkor fejlődőben van, az a tudatosság, a fiatal generáció jobban figyel az egészségére. Ez a szemlélet egyre inkább létszükséglet lesz. Kevesebb az orvos, mint 10 éve, ráadásul az egymást érő járványidőszakok az egészségügyi személyzet elfáradását, kiégését generálják. Éppen ezért kivételes és elismerést érdemlő, ha a túlterhelt időszakokban az orvos mégis szívvel-lélekkel, a tudása legmagasabb szintjén látja el páciensét, ami nemcsak túlterhelés esetén, hanem a mindennapi gyakorlat során is tiszteletet és köszönetet érdemel. Sokszor elfelejtjük, hogy az orvos is ember, éppen ezért jól esik neki is a köszönet, ami új lendületet ad a munkájához, visszacsatolás, hogy észreveszik az erőfeszítéseit. Ezt a köszönetet hivatott képviselni a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj – mondta dr. Kardos Mária, a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány szóvivője.
  • Cégünk egyik legfontosabb elve, hogy céljainkat mindig a páciensek szükségleteit alapul véve valósítsuk meg. Orvos vagyok és gyógyszeripari szakember, ezért tudom, lehet a gyógyszergyártást az egészség legmagasabb érdekeit figyelembe véve is csinálni. A díj mögé állva rá szeretnénk erősíteni, hogy számos olyan gyógyító dolgozik az országban, akinek elkötelezettsége túlmutat a páciens adott betegségén és a rendelő ajtaján. A feleségem is közéjük tartozik. Erre a fajta szakmai gondoskodásra törekszik a Goodwill Pharmát is. A páciensek iránti elkötelezettségünk tette lehetővé, hogy készítményeink már nem csak a hazai, hanem a nemzetközi piacon is elnyerték a bizalmat, ahogyan a magyar orvoslás szakértelme is számtalanszor kiérdemelte már a nemzetközi elismerést.– mondta dr. Jójárt Ferenc , a Goodwill Pharma alapító tulajdonosa.

A Díjról és a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu weboldalon tájékozódhat.

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!