Sztáréletmód

Nyári Dia: „Legfőképp a férjem támogat és segít abban, hogy kiharaphassak egy-két órát a napomból”

Ha futásról van szó, nem kell külön noszogatni, mint mondja, ha esik, ha fúj, elindul.

Nem önszántából kezdett el futni. Négy évvel ezelőtt inzulinrezisztenciát állapítottak meg nála, így kénytelen volt életmódot váltani, aminek a sport is szerves része. Mára viszont túl van több maratonon, újabb és újabb célokat tűz ki – a futás szerelmesévé vált.

Tippek kezdőknek

A hidegebb idő sem rettenti el Diát attól, hogy a szabadban fusson. „Máris egy tanáccsal kezdenék, ugyanis ha valaki szeretne elkezdeni futni, akkor arra a téli-kora tavaszi hónapok tökéletesek. Személy szerint engem a nyári meleg brutálisan lelassít, a pulzusom az egekbe szokott szökni, viszont ilyenkor sokkalta jobban bírom a hosszú futásokat is – kezdi a színésznő. – Persze mielőtt bárki elindulna, fontos, hogy beszerezze a megfelelő öltözéket, különben csúnya megfázás lehet a vége. Eleinte én is azt gondoltam, jól be kell öltözni, mert akkor baj nem lehet, de nem a rétegek óvnak meg a hidegtől, hanem a megfelelő anyagból készült ruházat. És a nagy mínuszokban már érdemes kendőt kötni az arcunk elé, hogy ne a jéghideg levegőt szívjuk be. Ha az megvan, akkor szépen óvatosan – kellő bemelegítés után – el lehet kezdeni a szabadban kocogni, ami egyébként rendkívül hangulatos és élvezetes tud lenni. És most nem feltétlenül arra gondolok, amikor este a sötétben kell elindulnom otthonról, mert csak akkor van rá időm” – nevet fel.

Indult a párizsi maratonon is (Fotó: Archív)

Felér egy terápiával

Mint meséli, nem könnyű feladat heti négyszer beiktatni a futást, de a férje segítségével meg tudja oldani. „Komolyan veszem a futást, és mivel vannak célkitűzéseim, szigorú terv szerint edzek. Olyan nincs, hogy elcsalok vagy kihagyok egy alkalmat, mert akkor máris borul a terv. Az elmúlt három hónapban a barcelonai maratonra készültem, márciusban volt a verseny. Feszített volt, negyven, ötven, hatvan, majd hetven kilométert kellett teljesítenem hetente. Na és itt jön be a képbe a családom, legfőképp a férjem, aki támogat és segít abban, hogy kiharaphassak egy-két órát a napomból. És mint már említettem, erre sokszor csak este van lehetőségem, miután lefektettem Zétit. Így ahelyett, hogy megnéznék egy sorozatot a férjemmel, futócipőt húzok. De valamit valamiért. A futással kordában tartom az inzulinrezisztenciát, általa fitt és motivált vagyok, nem mellesleg kiegyensúlyozottabb is. A futás nekem felér egy terápiá­val.”

Inzulinrezisztenciája miatt az étkezésekre is oda kell figyelnie (Fotó: Archív)

Még szakadó esőben is

Voltak időszakok, amikor ki kellett hagynia pár hetet, amit különösen rosszul élt meg. „Nekem is van, hogy nincs nagy kedvem elindulni otthonról, pláne szakadó esőben. De szerencsére ez nem gyakori. És amikor nem tudtam menni, akkor meg rettentően hiányzott. Így volt, amikor a mellplasztikám után ki kellett hagynom pár hetet, vagy most, amikor forgattuk a Celeb vagyok, ments ki innen!-t. Ráadásul ezeknél az eseteknél nemcsak a futás maradt ki, hanem minden más edzés is. Tudniillik a futás nekem nem elég – ha izmot akarok építeni, erőnléti edzésekre is szükség van. Az utóbbit mostanság elhanyagoltam, de nemrég vettem bérletet, ami reményeim szerint kellően motivál majd, hogy le is járjak a terembe – mosolyodik el. – És mindenkit arra biztatnék, mozogjon minél többet, lehetőleg a szabadban! És még egy tipp a vállalkozó kedvűeknek: ha kint sportolunk, akkor igyekezzünk utána alaposan lenyújtani, majd vegyünk egy meleg fürdőt – ezzel teszünk igazán jót az ízületeinknek!”

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu, Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!