Sztáréletmód

Faragó András Topi: „A színházban a portás megkérdezte tőlem: hova-hova?”

Az 58 éves színművész számára az életmódváltás nem szükséges, hanem létfontosságú volt, aminek eredménye önmagáért beszél.

Mackós alkata sosem zavarta, ám egészsége az ijesztő diagnózis után már annál inkább érdekelte. Először cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, majd a szíve is elkezdett rakoncátlankodni. „Napról napra egyre jobban vizesedtem, és már olyan súlyos volt a helyzet, hogy orvoshoz fordultam. Kiderült, hogy szívritmuszavarom van, a ketyegőm nem tudta kinyomni a szervezetemből a vizet, úgyhogy azonnal infúzióra kötöttek, és gyógyszeres kezelést kaptam, máskülönben súlyos következménye lehetett volna a betegségemnek – emlékszik vissza Topi, aki végül két hetet töltött kórházban. – Harmincöt kiló víz torlódott fel a szervezetemben, amitől az operáció után sikeresen megszabadultam. Ennek már több mint három éve. Még nekem is borzasztó belegondolni, hogy egykor 150 kilót nyomtam. A régi fotóimon már magamra sem ismerek, pedig abban a testben éltem 55 évig. Hihetetlen!”

Ma már se bajusza, se felesleges kilója nincs (Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

Nyolc éve nem evett banánt

Noha a diabétesze óta száműzte a cukrot az életéből, a fogyókúra mégis sokáig nehézséget okozott számára. „Sosem szerettem éhezni, ezért igyekeztem olyan diétát keresni, ami az életformámmá válik, és nem kell lemondanom a finom falatokról. Ma már csak jó minőségű szénhidrátot és sok állati eredetű zsiradékot fogyasztok. Persze nem kilószámra, mértékkel, de a húsról, a kolbászról, a tepertőről, a májról szerencsére nem kellett lemondanom, bűntudat nélkül ehetek mindegyikből – magyarázza a színművész, aki viszont a tejtermékeknek, az alkoholnak, a savanyított ételeknek és bizonyos gyümölcsöknek egy időre búcsút intett. – Banánt például már nyolc éve nem ettem, cserébe viszont rengeteg zöldséget, lassú felszívódású gabonafélét, bulgurt, hajdinát, kölest, kuszkuszt fogyasztok. A rizst és a krumplit is teljesen elhagytam, utóbbit viszont remekül helyettesíteni a batáta, azaz az édesburgonya. Fantasztikus alapanyag, csakúgy, mint a csicsóka, ami a kertemben is megterem.”

Kollégái is rácsodálkoztak

Nemcsak a pluszkilóktól, hanem hosszú hajától és bajuszától is megszabadult, ami nélkül nemhogy az utcán, de még a színházban sem ismerték meg. „Huszonöt év után búcsút intettem a copfomnak és a bajuszomnak, ami nélkül konkrétan nem ismertek meg az emberek. Még a színházban a portás is megkérdezte tőlem: ’Hova-hova?’ Nagyon vicces volt.”

Mackó vagy medve?

Topi ma már játszi könnyedséggel tartja a diétáját, pedig betegsége kialakulása előtt meggyűlt a baja a fogyókúrával. „Előtte sosem diétáztam, legfeljebb fogyókúráztam, azt is sikertelenül. Egyébként önmagában a kilók nem zavartak, nem jelentett gondot a mackós alkatom, de tény, hogy nem mindegy, hogy a mackó tényleg mackó vagy már egy nagy medve. Én sajnos már az utóbbi voltam, de attól sem estem kétségbe. Ha nem leszek cukorbeteg, talán sosem kezdek el diétázni, viszont a sors rákényszerített az életmódváltásra. Utólag persze nagyon hálás vagyok, hisz sokkal jobban érzem magam a bőrömben, és egészen másképp festek negyven kilóval könnyebben. Igaz, most sem vagyok egy szaloncukor, de leamortizálni sem szeretném magam. Elégedett vagyok az eredménnyel, büszke vagyok magamra!”

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!