Sztáréletmód

ABBA – Viking diéta tartja őket fiatalon?

A legendás svéd együttes tagjai mellett több sztár is a skandináv étrendre esküszik. Megmutatjuk, miért!

Korábban az egy híján 50 éves, de ma is bombázó Heidi Klum beszélt arról, hogy lelkes híve az északi típusú diétának, amelyet sokan viking étrendnek neveznek. Bár az egykori harcos hajósokhoz ma már vélhetően kevés közük van, a skandináv étkezési szokások a legújabb kutatások szerint felveszik a versenyt a rengeteget dicsért, szuperegészséges mediterrán étrenddel, sőt talán még kedvezőbb hatással vannak a szervezetre. Tény, hogy az északi országokban igencsak magas az átlagéletkor, ami részben valóban az étkezési hagyományaiknak köszönhető. Emellett elég ránézni Heidire, hogy a diéta pozitív hatásait lássa az ember: a német modell nem öregszik, kirobbanó formában van. De minden köszönhető ez a csodás hatás?

Nehéz elhinni, hogy a német szupermodell lassan 50 éves lesz (Fotó: Archív)

Olívaolaj helyett jöhet a repce

A mediterrán diétához hasonlóan itt is a szezonális, helyi alapanyagokon van a hangsúly, és kerülik az előre feldolgozott élelmiszereket. Heidi is elárulta, hogy ha csak teheti, otthon készült ételt eszik, és minden étkezésbe beiktat egy kevés friss, szezonális gyümölcsöt. A skandinávok emellett híresen sok halat esznek a lazactól a heringen át a pisztrángig, ami gazdag omega-zsírsavakban, így védi a szívet. Olívaolaj helyett náluk a repceolaj használata általános, amely szintén tele van egészséges telítetlen zsírsavakkal, és emeli a jó koleszterin szintjét a vérben. A teljes kiőrlésű gabonafélék, főleg a rozs és zab mellett nagy szerepet játszanak az étrendben a bogyós gyümölcsök, például az áfonya, mellette az alma és a körte, az élénkzöld zöldségfélék, mint a káposzta, a brokkoli és a kelbimbó, valamint a gyökérzöldségek, a gombák, a magvak és a hüvelyesek. A halféléken és tengeri herkentyűkön túl elég kevés húst esznek, leginkább vadat, esetleg szárnyast. Zsíros vörös húsok vagy zsíros tejtermékek és cukros italok ellenben sokkal kevésbé szerepelnek a menün. Az újabban nagy divatnak számító fermentálás náluk rég bevett szokás, a savanyú káposztától a svéd aludttejig és a savanyított heringig sokféle ételnél használják, márpedig az ilyen étel a bélflórának valóságos áldás.

Cindy Crawford, Drew Barrymore és Gisele Bündchen is erre esküszik (Fotók: Archív)

Északi felmenők és étrend

A dán és svéd felmenőkkel bíró Scarlett Johansson az utóbbi időben fedezte fel magának az északi diétát, és ma már ő is erre esküszik. Azután kezdték el jobban foglalkoztatni skandináv gyökerei, hogy gyerekei születtek. „Eszembe jutott, milyen volt, amikor gyerekkoromban a szüleim a dánt használták egymás között titkos nyelvként, hogy mi, gyerekek ne értsük. Azóta sem tanultam meg, csak annyit tudok dánul, hogy Jeg elsker dig, vagyis Szeretlek” – mesélte. Pedig az utóbbi években többször is ellátogatott apja szülőföldjére, Dániába, illetve dédnagyapja hazájába, Svédországba, és annyira megszerette az ottani konyhát, hogy szinte teljesen áttért a skandináv étrendre. Meg is látszik az alakján! Pedig alig egy éve lett újra anya, augusztusban született meg a kisfia, Cosmo.

ABBA – Közel a 80-hoz is fittek

Némelyikük már közelebb van a 80-hoz, mint a 70-hez, de az ABBA tagjai ma is remek formában vannak, és igazán energikusak, nem véletlenül sikerült olyan jól 36 év múltán az újraegyesülés. Egészséges étrendjük nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen fittek.

Savanyított heringgel sokkol

De nem véletlenül olyan karcsú a svéd Alicia Vikander sem, aki le sem tagadhatná skandináv gyökereit. Elárulta, hogy a barátait mennyire szokta sokkolni, amikor meglátják a hűtőszekrényében a rengeteg savanyú heringet, ami óriási kedvence, rozskenyérrel eszi. Vörös húst ellenben szinte soha nem fogyaszt, maximum néha egy-egy szelet szalámit a pizzáján feltétként.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!