Napi friss

Balázs Andi máig őrzi nagyija szakácskönyvét: „Kissé szottyos és maszatos, de benne van a gyerekkorom”

A színésznő pont úgy készíti a vasárnapi ebédet, ahogy egykor az édesanyja.

Aki egyszer kóstolta, a rabjává válik Balázs Andi házias étkeinek. Minden fogásának a gyökere évtizedekre nyúlik vissza. „A gőzölgő húsleves illata mindig megidézi nekem azt a jóleső biztonságot és melegséget, mely áthatotta a gyerekkoromat. Vasárnaponként erre ébredtem, és lehetett bármennyire is hosszú a szombat este, a másnapi ebéd szent és sérthetetlen volt. A családról, a szeretetről és az összetartozásról szólt. Jókat beszélgettünk, ebéd után társasjátékoztunk vagy kártyáztunk” – eleveníti fel Balázs Andi, hozzátéve, a leves mellett rántott hús, petrezselymes burgonya és palacsinta volt a menü. „Én pedig ezeket pont ugyanúgy készítem, ahogy édesanya. Amennyire az időm engedi, a vasárnapi hagyományokhoz is ragaszkodom. Szeretném visszacsempészni az életünkbe a jóleső nyugalmat.”

Balázs Andi nemcsak a vőlegényének, hanem a barátaiknak is igyekszik átadni a csodás pillanatokból. „Szoktam nekik klasszikus vasárnapi ebédet tartani. Boldog vagyok, ha táplálhatom a szeretteimet, barátaimat. Emiatt is szívesen forgatom azt a szakácskönyvet, ami még a nagyimé volt. Ő bekarikázta azokat a recepteket, amiket anyu szeretett, aztán anyukám később azt, amit én. Régi már, kissé szottyos és maszatos, de benne van a gyerekkorom, és jó érzés lapozgatni.”

Balázs Andi családi húslevese

Hozzávalók
1 db egész tyúk, 1 db zeller, 1 csomag petrezselyem, 2-3 db sárgarépa, 2-3 db fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db burgonya, 1 db vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, egész bors

Elkészítés
„Hideg vízben felteszem főni a húst. Azonnal melléteszek egy paradicsomot, paprikát, vöröshagymát, zellerszárat és egy teadióban egész borsot, 2 gerezd fokhagymát és egy csokor petrezselymet. Legalább 3 alkalommal leszedem a habot, ami a hús főzése közben keletkezik. Amikor a hús félig megpuhult, melléteszem a lábosba a többi zöldséget, és ekkor fűszerezem sóval, borssal. Amikor minden megfőtt, a húst és a zöldségeket kiveszem a levesből, és egy sűrű szűrőn átöntöm a levét.”

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!