Napi friss

Marilyn Monroe használt rúzsára, melltartójára és sírhelyére licitálnak az elvetemült rajongók

A morbid aukción több százezer dollárért teszik közzé Monroe legszemélyesebb tárgyait.

Az aukciós oldalon látható egyszerű, fekete melltartó első pillantásra úgy néz ki, mint bármelyik fehérneműboltban fellelhető átlagos darab, de senkit se tévesszen meg a látszat. A csipke és szatén merevítős melltartó egészen más árfekvésű. Nemsokára árverésre kerül Hollywoodban, és a tippek szerint több ezer fontot érhet – köszönhetően annak, hogy korábbi tulajdonosa nem más volt, mint Marilyn Monroe. Ez a fehérnemű is része annak az árverésnek, amelyen az ikon ruháitól kezdve a műszempilláin át a használt rúzsáig minden megtalálható, sőt még a sírhelyére is licitálni lehet. Pontosabban arra, hogy a licitálót Marilyn sírja közelében temessék el.

Marilyn Monroe csipke melltartóját több ezer dollárra becsülik (Fotó: Getty Images)

Az árverés tökéletesen mutatja, hogy Marilyn Monroe 62 évvel a halála után is ugyanolyan népszerű, nem is beszélve arról, hogy akárcsak életében, halála után is hatalmas hasznot tudnak húzni belőle. Például a fekete ruha, amit 1955-ben A hétévi vágyakozás című film forgatásán viselt, az előrejelzések szerint akár 200 000 dollárt is érhet. Míg az a hátborzongató lehetőség, hogy valakit egy sorral feljebb és négy hellyel balra Marilyn kriptájától helyezzenek örök nyugalomra, 200 000-400 000 dolláros becsült eladási árral kecsegtet.

A ruha, amit a Hétévi vágyakozás című filmben viselt, szintén árverésre kerül (Fotó: Getty Images)

„Marilyn még ma is aktuális. Tragikus körülmények között halt meg, nem érte meg az idős kort, így ez a vibráló szőke bombázó még mindig élénken él a fejünkben” – mondja Martin Nolan, a Julien’s Auctions társalapítója a filmsztár iránti megszállottságról. Scott Fortner történész és Marilyn Monroe-gyűjtő hozzáteszi: „Marilynben még mindig megvan a csodálatos energia és vonzerő. Olyan státuszt ért el a popkultúrában, hogy szinte már nem is tűnik valóságosnak, ezért jó látni ezeket a tárgyakat, például ruhákat és sminkeket, amelyek emlékeztetnek minket arra, hogy ő egy valódi személy volt.”

Az árverés hátborzongató betekintést nyújt a színésznő életének apró részleteibe

A Marilyn műszempilláit tartalmazó dobozok becsült ára 2000-3000 dollár, míg egy narancsos árnyalatú Elizabeth Arden rúzs 7000-9000 dolláros kikiáltási árral indít. Számlák, magániratok és fényképek is szerepelnek a kínálatban, és még a leghétköznapibb dokumentumokért is viszonylag magas összegeket jósolnak. Az Elizabeth Arden szalonban 1961-ben keltezett, aláírt, 40 dolláros „munkaidő utáni” arcápolásról készített nyugta ára kb. 1250 dollár. A színésznő személyes tárgyait kiállítva látni már önmagában is elég hátborzongató, arról nem is beszélve, hogy a melltartó – amelyen nincs méret vagy márka megjelölve – a 2017-ben, 91 éves korában elhunyt Playboy-alapító, Hugh Hefner tulajdonában volt. Ő 2005-ben vásárolta meg, és a Playboy-villában tartotta. Bár a kikiáltási ára 2000 és 3000 dollár között mozog, már nyolc online licit indult rá, így az ár várhatóan jóval magasabbra fog emelkedni.

Marilyn híres arról is, hogy 1953-ban a Playboy magazin első számának címlapján szerepelt. Belül meztelen fotók voltak láthatók róla, amelyek 1949-ben készültek, még mielőtt híressé vált. A fiatal színésznő 50 dollárt kapott a kétórás fotózásért, de megígértette a fotóssal, hogy nem lesz felismerhető a képeken. Négy évvel később azonban, amikor karrierje már szárnyalt, Hefner 500 dollárért megvásárolta a jogokat új férfimagazinja számára, és Marilyn nevét a címlapra tette, a MARILYN MONROE NUDE felirattal. Ez az eset és az aukció is mutatja, hogy Marilyn Monroe-t egész életében és halála után is a legundorítóbb módszerekkel zsákmányolják ki.

Hugh Hefner, kezében a Playboy első számával, aminek címlapján Marilyn Monroe látható (Fotó: Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!