Napi friss

Baleczky Annamária – Boldogtalan élete magányosan ért véget

A 70-es években került képernyőre, 2000-ig dolgozott bemondónőként, ekkor küldte el a Magyar Televízió a bemondóit.

Baleczky  Annamária 1947-ben született Budapesten, szépségét anyjától, műveltségét apjától, Baleczky Emiltől kapta és tanulta. A bölcsészdoktor apa a Magyar Rádió külügyi osztályának volt a munkatársa, így Annamária is a rádióba vágyott. 1971-ben a Magyar Rádió­ban, a politikai adások főszerkesztőségén kezdett, 1974-től pedig a tévé képernyőjén köszöntötte a nézőket. „Szerettek a nézők, ám én nem szerettem az ismertséget, mert zárkózott, háttérbe húzódó alkat vagyok…” A szerelemben nem volt szerencsés. Középiskolásként egymásba szerettek a gimnáziumi tanárával, az érettségi után össze­házasodtak, ám hamar elváltak. Ezt követően az egyik rádiós kolléga fiával kelt egybe, de ez a házasság sem tartott sokáig. Harmadik férje Kondor Katalin újságíró, későbbi rádióelnök egyik gyermekkori barátja, egy orvos, Tar Péter lett. „Nagy volt köztük az összhang, és boldognak tűntek, ám valami mégis tönkrement…” – mondta egy napilapnak Kondor Katalin, aki azt is hozzátette, a jó viszony megmaradt közöttük. Talán azért váltak el, mert nem tudtak családot alapítani, és míg a feleség szívesen örökbe fogadott volna, a férj erre nemet mondott.

Negyedszerre is házasságra lépett, de vendéglátós férjével kötött frigye is válással végződött. Kondor szerint barátnője élete ekkor vett rossz irányt, rászokott az alkoholra. „Sajnos a függőség miatt egyre inkább leépült, és már magát is nehezen látta el.” A barátok és harmadik férje is próbált segíteni, Péter egy ápolót is fogadott mellé. „Nagyon megviselte, amikor az összes bemondónak felmondtak, többek között ő is tönkrement lelkileg, hiszen hatalmas tapasztalattal, ereje teljében lett mellőzött” – szólt Rózsa György magyarázata. Annamarit huszonhat év után küldték el, elvették tőle mindazt, amiért élt, ebbe ment tönkre lelkileg és testileg. Ekkor döntött úgy, hogy bezárkózik és kizárja a külvilágot. Volt férje halála után öregek otthonába került. Itt érte a halál hetvenéves korában.

Rejtély, hol nyugszik

Kevés rokona volt, nem látogatták, így kikötötte, hogy haláláról ne is értesítsenek senkit. Ezért nem derült ki, hogy hol, mikor temették el. Végül Bay Évát értesítették. „Nagyon szerettem Anna­marit, de tizenkét éve nem találkoztunk, így azon én is meglepődtem, hogy engem hívtak” – így Éva volt az, aki végül szólt a rokonoknak a halálról.

Kiemelt képek: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!