Napi friss

Esterházy Péter legendás villáját eladják – Ennyit kérnek érte

Sokan pedig attól félnek, hogy a helyén társasház épülhet.

A hirdetés szövege szerint akár négylakásos társasház is épülhetne az Esterházy-villa helyén a III. kerületi Rómaifürdőn, ezzel is vonzóbbá téve az egyébként híressé vált ingatlant. Az eladás tényét nem tagadja Esterházy Péter családja sem, hiszen fia, Marcell osztotta meg közösségi oldalán a hirdetést, amely alapján a kilencszobás otthont 350 millió forintért szándékoznak eladni.

Kiemelték, hogy a 230 négyzetméteres ház sok-sok évig volt egy boldog nagy család otthona. Egészen pontosan 65 éven át volt a család birtokában, és irodalomtörténeti jelentőséggel is bír, mint arra Dragomán György is felhívta a figyelmet, megemlítve, hogy nem kellene veszni hagyni ezt az örökséget. Dragomán szerint ahogy Thomas Mann villáját Los Angelesben alkotóházként hasznosították, az a hazai kulturális élet számára is követendő példa lehetne. A Mann-ház 2016-ban került az ingatlanpiacra, ám miután kiderült, pontosan milyen ingatlan az eladás tárgya, a teljes német kulturális és politikai elit összefogott, hogy megmentsék. Tudva lévő volt ugyanis, hogy számos Thomas Mann mű már abban a házban született.

Így van ez Esterházy Péter esetében is, így nem csoda, hogy szívesebben látnák kulturális találkozóhelyként a jövőben, semmint többlakásos társasházként. Bár annak idején a Mann-ház is igen rossz állapotban volt, sikerült megmenteni. A hirdetés alapján az Esterházy-villára is ráférne a felújítás, ami bizonyára nem kis összeg. Dragomán felvetésével egyetértett Visky András és Vámos Miklós, ahogyan több kommentelő is, hangsúlyozva, hogy hasonló összefogással nem volna lehetetlen a vállalkozás.

Kiemelt kép: Vörös Péter/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!