Napi friss

Csupán 41 évet adott neki a sors – Így ért véget a Párizsban is ünnepelt magyar színésznő élete

A saját villájában érte a halál Zilahy Irént.

Csodás tavaszi nap volt 1944 áprilisában, amikor budai villájában Zilahy Irén, korának egyik legkedveltebb primadonnája éppen a kertjében gondozta virágait édesanyjával, és megszólalt a légiriadó. Az ünnepelt színésznő hiába készült fel mindenre, és építtetett légópincét 90 centiméteres falakkal, miután lemenekültek a házbéliekkel, az első bombák épp a bunker tetejére hullottak, és az berobbant. Négyen lelték halálukat a Zilahy-villa kertjében, csak a sofőr maradt életben, aki nem ment le, mert még elszívott egy cigarettát – írja Zilahy Irén tragikus haláláról az Újságmúzeum.

Korának legünnepeltebb sztárja volt Zilahy. Volt olyan is, hogy a színésznőnek egyszerre 12 budapesti lap közölte le fényképet, és még manapság is megemlékeznek róla Párizsban.  A díva 1902-ben született Kaposváron színészcsaládban, így sokat sürgött-forgott a színfalak mögött. Bár előbb orvos akart lenni, később fordult a kocka, és már ünnepelt színésznőként képzelte el a jövőt. Sikerült is neki valóra váltania az álmát, előbb Erdélyben, majd Budapesten is kedveltté vált: hamar felkapta a szőke, csinos operettprimadonna nevét a szakma és a sajtó. A közönség pedig egyenesen odavolt érte, 25 éves korára lábai előtt hevert Budapest. Nem sokkal később pedig Bécsben és Párizsban is akkora sikereket ért el, hogy az utóbbi városban egyszerre 35 mozi játszotta a Zilahy főszereplésével készült francia filmet.

A sajtó is állandóan a nyomában volt: így derült ki, hogy mindennap reggel 9-kor kelt, kiment a strandra, majd ebéd után németül tanult. Imádta a növényeit, amiket előbb csak a balkonján nevelgetett, majd később, amikor budai villája lett, már a nagy kertjében, amiben hatalmas szökőkút is helyet kapott. Nagyon büszke volt a villájára, és azt is elmesélte, egy lakosztály még üres benne, boldoggá tenné, ha a leendő férje költözne majd oda. Karrierje csúcsán házasodott meg, és akkor megígérte a neki évek óta udvarló dr. Benedek Lászlónak, hogy a frigy után kevesebb szerepet vállal majd. Sokan nem értették a döntését, de a családi kör és a nyugalom fontosabb volt számára. Ám ekkor érkezett el a tragikus vég. Órákkal a bombatámadás után ért csak haza Zilahy Irén férje, aki amikor megtudta, hogy mi történt, eszméletlenül esett össze. Dr. Benedek László szinte összeroppant felesége elvesztése miatt, és kicsit több mint egy évvel később maga is meghunyt.

Kiemelt kép: YouTube

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!