Steiner Kristóf idestova tizenöt éve vegán módon étkezik, azaz teljesen kiiktatta étrendjéből az állati eredetű termékeket. Mindig is érzékeny volt szociálisan, megérintették mások problémái, mígnem egy teljesen átlagos este rájött: ugyanígy érez az állatokkal kapcsolatban is. „A vegánságomnak kizárólag állatjogi motivációi vannak – kezdi Kristóf. – Annak idején épp egy libacombot falatoztam egy étteremben Márton-napon Özge kutyámmal az ölemben, amikor egyszer csak bevillant egy gondolat: miért van az, hogy a kutyámra bármennyi pénzt elköltenék, hogy megmentsem, ha beteg, de egy másik állatot megrendelek, csakhogy megegyem?” Kristóf ezután számos, tapasztalt, vegán életmódot követő emberrel beszélt, és rengeteget olvasott a témában, mielőtt áttért az újfajta étkezésre. Persze sokak fejében tévhitek élnek a negatív hatásokról, de Kristóf azt mondja, minden évben eljár vérvételre, és sosem volt baj az eredményeivel. Nem beszélve arról, hogy míg korábban sokat ingadozott a súlya, most tökéletesen beállt, egészséges a haja, a bőre, a körme. És akkor még nem beszéltünk a pozitív mentális következményekről. „Az empátiának az a magas foka, hogy az ember foglalkozik az állatok jólétével, már önmagában recept a mentális biztonságra” – mutat rá.
![](https://story.hu/uploads/2024/03/central-0556814578-1.jpg)
Kristóf ráadásul a gasztronómia szeretetéről sem mondott le. „Szeretem a klasszikus magyar konyhát, például a krumplis tésztát, ami véletlenül önmagában vegán étel, ha csak nem főz bele valaki szalonnát. De imádom a főzelékeket is. Emellett a nemzetközi konyha is óriási vesszőparipám: az indiai ételek, aminek jelentős része szintén vegán, vagy épp a közel-keleti ételek, a hummusz, a falafel. Én abban hiszek, hogy minden elkészíthető vegán módon némi kreativitással és odafigyeléssel.” Nemrég pedig lehetősége nyílt hódolni a szenvedélyének, hiszen Az Év Mentes Séfje 2024 versenyen zsűritagnak kérték fel. Amatőr és profi szakácsok mérték össze tudásokat, az elkészült ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán volt. Kristóf számára az a nap maga volt a mennyország. „Fantasztikusan éreztem magam, mert nekem mindig nagy álmom, hogy ne csak egy fogást lehessen rendelni az étlapról, hanem megkóstolhassak mindent – meséli nevetve. – A verseny során pedig néhány percenként húsz különböző fogás érkezett hozzám!”
![](https://story.hu/uploads/2024/03/SKR64807.jpg)
Egyébként tíz éve jelent meg az első vegán szakácskönyve Kristóf konyhája címmel. Amikor kiadta, sokan azt mondták neki, őrültséget csinál, nincs jövője. Így nem csoda, hogy némi elégtételt érezhetett a versenyen, hiszen látta, sokan viszik tovább a stafétát, a magyar vegán szcéna növekszik és színesedik. „Egyetlen lemondással jár vegánnak lenni: sokan azt hiszik, alanyi jogon jár nekünk, hogy a többi lényt abuzálhatjuk, hogy nekünk jó legyen. Ha erről hajlandók vagyunk lemondani, egy kis beletanulással, kreativitással bármit el lehet készíteni. Ezt bizonyították a séfek Az Év Mentes Séfje versenyen is.”
Kiemelt kép: Fülöp Dániel/fotocentral.hu