Napi friss

Steiner Kristóf: „A vegánságomnak kizárólag állatjogi motivációi vannak”

Állítja, nem mond le a magyar konyháról, csak mert kerüli az állati eredetű ételeket. Nemrég ráadásul saját maga győződött meg róla, milyen színes a hazai vegán szcéna.

Steiner Kristóf idestova tizenöt éve vegán módon étkezik, azaz teljesen kiiktatta étrendjéből az állati eredetű termékeket. Mindig is érzékeny volt szociálisan, megérintették mások problémái, mígnem egy teljesen átlagos este rájött: ugyanígy érez az állatokkal kapcsolatban is. „A vegánságomnak kizárólag állatjogi motivációi vannak – kezdi Kristóf. – Annak idején épp egy libacombot falatoztam egy étteremben Márton-napon Özge kutyámmal az ölemben, amikor egyszer csak bevillant egy gondolat: miért van az, hogy a kutyámra bármennyi pénzt elköltenék, hogy megmentsem, ha beteg, de egy másik állatot megrendelek, csakhogy megegyem?” Kristóf ezután számos, tapasztalt, vegán életmódot követő emberrel beszélt, és rengeteget olvasott a témában, mielőtt áttért az újfajta étkezésre. Persze sokak fejében tévhitek élnek a negatív hatásokról, de Kristóf azt mondja, minden évben eljár vérvételre, és sosem volt baj az eredményeivel. Nem beszélve arról, hogy míg korábban sokat ingadozott a súlya, most tökéletesen beállt, egészséges a haja, a bőre, a körme. És akkor még nem beszéltünk a pozitív mentális következményekről. „Az empátiának az a magas foka, hogy az ember foglalkozik az állatok jólétével, már önmagában recept a mentális biztonságra” – mutat rá.

 

A vegán étkezés is sokszínű (Fotó: Archív)

Kristóf ráadásul a gasztronómia szeretetéről sem mondott le. „Szeretem a klasszikus magyar konyhát, például a krumplis tésztát, ami véletlenül önmagában vegán étel, ha csak nem főz bele valaki szalonnát. De imádom a főzelékeket is. Emellett a nemzetközi konyha is óriási vesszőparipám: az indiai ételek, aminek jelentős része szintén vegán, vagy épp a közel-keleti ételek, a hummusz, a falafel. Én abban hiszek, hogy minden elkészíthető vegán módon némi kreativitással és odafigyeléssel.” Nemrég pedig lehetősége nyílt hódolni a szenvedélyének, hiszen Az Év Mentes Séfje 2024 versenyen zsűritagnak kérték fel. Amatőr és profi szakácsok mérték össze tudásokat, az elkészült ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán volt. Kristóf számára az a nap maga volt a mennyország. „Fantasztikusan éreztem magam, mert nekem mindig nagy álmom, hogy ne csak egy fogást lehessen rendelni az étlapról, hanem megkóstolhassak mindent – meséli nevetve. – A verseny során pedig néhány percenként húsz különböző fogás érkezett hozzám!”

Nemrég mindenmentes ételeket zsűrizett (Fotó: Seiner Krisztián)

Egyébként tíz éve jelent meg az első vegán szakácskönyve Kristóf konyhája címmel. Amikor kiadta, sokan azt mondták neki, őrültséget csinál, nincs jövője. Így nem csoda, hogy némi elégtételt érezhetett a versenyen, hiszen látta, sokan viszik tovább a stafétát, a magyar vegán szcéna növekszik és színesedik. „Egyetlen lemondással jár vegánnak lenni: sokan azt hiszik, alanyi jogon jár nekünk, hogy a többi lényt abuzálhatjuk, hogy nekünk jó legyen. Ha erről hajlandók vagyunk lemondani, egy kis beletanulással, kreativitással bármit el lehet készíteni. Ezt bizonyították a séfek Az Év Mentes Séfje versenyen is.”

Kiemelt kép: Fülöp Dániel/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!