Napi friss

Ezeknek a hírességeknek különleges kapcsolata van a mínuszokkal – De csak óvatosan!

A hidegterápia a sztárok körében is egyre népszerűbb. Varga Viktor, Gömöri András Máté és Horváth Éva is kipróbálta.

„Lelassítom a szívverésemet”

Az extravagáns énekes, Varga Viktor egyenesen rajong a jéghideg ­vízért. „Napi szinten fürdök a Dunában, és van egy saját kis ­tavam is, amiben szintén szívesen úszom. Ha ezekre nincs lehetőségem, jeges zuhanyt veszek. ­Nekem csak kútvizem van, a földből kijövő víz pedig durván hideg tud lenni, de imádom, ez a lételemem. Ettől éledek fel, extra energiát ad. Észrevettem, hogy emiatt egyhuzamban akár két napot is végig tudok csinálni alvás nélkül. Egyszerre tíz ember életét élem, szükségem van energiára – közli lazán. – A hideg vízben felszabadulnak az életben maradási hormonjaim, hiszen a testemet életben kell tartanom. Légzéstechnikával lelassítom a szívverésemet, és ­relaxált állapotba kerülök.” Napi szükségletévé vált a hideg vízben való mártózás, azt mondja, ha nem kapja meg, alkalmatlan mindenre. Soha nem ­beteg, erős a szerve­zete.

„Én nem éreztem javulást”

Horváth Éva szomorúan újságolta, neki nem vált be a hidegterápia. „Nagyon rosszak az ízületeim, és a gyógyulásban bízva, úgy tíz évvel ezelőtt kipróbáltam a hidegkamrát” – árulja el Éva. A ­hidegkamra −100 és −110 fokos hőmérsékletében átlagosan 3-4 percet töltenek a bátor vállalkozók, mely során egy különleges légzéstechnikának köszönhetően képesek uralni a testüket. Éva hősiesen kibírta a kezelés időtartamát, de hiába… „Sajnos nem éreztem javulást, így elengedtem ezt a módszert. Ellenkező esetben biztosan rászántam volna magam további alkalmakra. Egyébként nem volt túl kellemes a kamrában, ugyanakkor drasztikusan rossz sem.” Az évek teltek, és tavaly január elején, önmagát is meglepve, az újévi megtisztulás jegyében megmártózott a Duna fagypont közeli vízé­ben. „Csak bementem és kijöttem. Fáztam, de kibírható volt. Hozzáteszem, hogy valójában nem szeretem a hideg vizet.”

Gyulladáscsökkentő és fiatalítja a bőrt

A színészet mellett sportolóként is egyre zajosabb sikereket elérő Gömöri András Máté korábban egy interjúban mesélte el, hogy mindennap jéghideg vízben zuhanyozik. Új edzésmódszerek után kutatva lelt rá a jeges vizes fürdőzésre. Hétről hétre egy perccel növelte az időt, és mára már a reggeli rutinja részévé vált ez a folyamat. Máté jó ideje Kanadában él feleségével, Polyák Lillával, de amíg Magyarországon laktak, hetente többször fürdőzött a Dunában is. Véleménye szerint a jeges fürdőnek számos pozitív élettani hatása van, gyorsítja a regenerációt, gyulladáscsökkentő és fiatalítja a bőrt is. Mindezt már ő is megtapasztalta, úgy érzi, neki bevált ez a módszer.

Kockázatot rejt

Képes Gergő hidegterapeuta a megfelelő egészségi állapot fontosságára figyelmeztet. „Szív- és érrendszeri betegségek esetén a hidegkamra és a hideg vizes merülés is kockázatos lehet – mondja. – A hidegkamrában a sokkszerű hidegtől a bőr felszíne hirtelen lehűl, a bőr alatti recepterok vészreakciót indítanak be, erre az agyi válasz a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő anyagok termelése. A kamrában nem lehet megfázni, a jeges vízben azonban igen. Ott nemcsak a bőr, hanem az egész szervezet kihűlhet. Sokan választják, mert a hidegkamrával ellentétben olcsó, de mindenkinek javaslom az óvatosságot és a fokozatosságot.”

Kiemelt képek: TV2, Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!