Napi friss

Mi lesz Galkó Balázssal? – „Várom, hogy valahol még szükség legyen rám…”

Felkavarta a művésztársadalmat a színész története, miután portásnak jelentkezett a Radnóti Színházba, ám a teátrum vezetője, Kováts Adél elutasította. A kedélyek azóta csitulni látszanak, a 74 éves színész pedig mesélt a miértekről és a hogyan továbbról.

A színész súlyos anyagi gondjaira keresett megoldást. Állás nem, kisebb fajta ­botrány viszont lett a pályázatából. Galkó Balázs nevéhez egészen biztosan csak az idősebb, színházba járó ­közönség tud arcot is csatolni. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen immáron tizenkét éve, hogy a József Attila Színház kivételével nem látni színpadon. Ott is ­csupán havi két-három ­alkalommal.

„Tudom, sokan ennél kevesebből is élnek”

A filmszeretők viszont időnként találkozhatnak vele, pontosabban a hangjával egy-egy szinkronszerepben, mint például a Harry Potter-sorozatban a Félig Fej Nélküli Nickként, és most az RTL …a szomszéd tehene című sorozatában is felbukkan. Azt, hogy miért került a pálya szélére, hosszan lehetne boncolgatni. Ő maga mindent ugyanarra vezet vissza: határozott politikai nézeteire. A lényeg azonban az, hogy bevételre van szüksége. „Aki nem dolgozik, ne is egyék. Én pedig szeretnék enni. Most úgy tűnik, sérvet kapott a nyugdíjam, mert százötvenezer forintra emelték. Tudom, sokan ennél kevesebből is élnek, de én szerettem volna dolgozni” – magyarázza a Storynak.

„Adél nagyon kedves volt”

Ezért gondolta úgy, hogy ha színészként nem is, portásként mégiscsak a színházi világban maradna. Így jelentkezett portásnak. „Megírtam a pályázatomat, és beadtam. Végül semmi nem lett belőle – meséli. Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója találkozóra hívta, és személyesen beszélték át a történteket. – Adél nagyon kedves volt. A Pozsonyi úton ültünk le egymással beszélgetni. Szeretem és tisztelem őt. Elmondta, az állást nem kapom meg. Felsorakoztatta az érveit és ellenérveit, amelyekkel nem lehet vitatkozni. Ez egy háromműszakos állás napi nyolc órában. És ugyan csak havi pár alkalommal nem érnék rá, de a helyettesítésemet akkor is meg kellene oldani. Nagyon jót beszélgettünk, és felajánlotta, kitalál majd valamit. Egyelőre nem tudom miben gondolkodik…” Ha reálisan nézzük az esetet, mindkét felet megérthetjük. Az egyik dolgozni szeretne, a másik vezetőként olyan alkalmazottat keres, akinek minden helyzetben és szituációban a színház az első. A portási beosztás, a pályázati kiírás szerint recepciósi feladatokkal kombinálva, nagyon felelős munkakör, fizikailag és szellemileg is megterhelő lehet.

Kováts Adél segítséget ígért a színésznek (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Túlélt egy súlyos betegséget

A színművész ráadásul a kezdetektől nyíltan vállalta, hogy 2015-ben onkológiai kezelésre szorult, miután nyelvgyökdaganatot diagnosztizáltak nála. A gyógyulása miatt jó ideig a beszédtől is eltiltották az orvosai. „A Kékgolyó utcai gyógymódnak köszönhetően rákilag rendben vagyok – árulja el. – És máshogy? Úgy elviselhetően. Hetvenöt éves vagyok, néha már nehéz. Fizikailag piszkosul megviselt egy másfél évvel ezelőtti Covid-fertőzés. Hál’ istennek, önálló vagyok, nincs szükségem segítségre.” Galkó jelenleg egyedül él. Két kapcsolatból négy gyereke született. A két idősebb már felnőtt, míg Sára tizen­nyolc, Márton tizenhét esztendős. „Sajnos nem élek együtt a gyerekeimmel és az anyukájukkal. Én rontottam el, de jó a kapcsolatunk. Ők vidéken laknak. Ha tehetem, utazom hozzájuk. Két órát vonatozom, majd buszozom, aztán gyalogolok, mire odaérek. Nagyon szeretem őket. Szépek, okosak, kedvesek. Tiszta apjuk mindegyik – büszkélkedik, majd a napjairól mesél. – Azok reggeltől estig telnek, mennek egymás után. Szívesen megyek színházba megnézni a kollégákat, vagy moziba, vagy sétálok. És várom, hogy valahol még szükség legyen rám…”

Nincs minden veszve?

A Radnóti Színház igazgatója a Blikkhez eljuttatott levelében reagált az eseményekre. „Nekem színházigazgatóként, valamint a vezetőségnek minden helyzetben a színház egészének szempontjait kell figyelembe venni, és aszerint dönteni, ezért nem tudtuk Balázsnak felajánlani ezt az állást. Tekintettel arra, hogy jelen esetben kollégáról van szó, kértem tőle egy találkozót, ahol ezt meg is beszéltük. Függetlenül attól, hogy mint intézményvezető ebben nem tudok neki segíteni, átérzem a helyzetét, felajánlottam a segítségemet, és a hét elején tettem is lépést ez ügyben” – olvasható a direktor válaszában.

Kiemelt kép: Vörös Szilárd/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!