Napi friss

Paudits Béla – Halálos ágyán végül elköszönt tőle a lánya

Érzékeny lelkű, törékeny ember volt, akinek a teste idő előtt megálljt parancsolt.

Tudni kell róla, hogy kis korában nem fejlődött megfelelően a gyomra, és ez végigkísérte egész életén át. Szülei sokáig aggódtak amiatt is, hogy más fejlődési rendellenessége is lehet, ugyanis a kis Paudits Béla hároméves koráig egyetlen szót sem szólt. Ki gondolta volna akkor, hogy egyszer majd színész lesz? Kitanulta a műbútorasztalos-szakmát, foglalkozott intarziakészítéssel is, aztán egyszer csak jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahonnan 1971-ben diplomával távozott. Meg sem állt az akkoriban is igen népszerű József Attila Színházig, majd a Madáchban kapott jobbnál jobb szerepeket. De mindig valami többre vágyott. 1986-ban elvégezte a Vendéglátóipari Főiskolát, és feleségével együtt éveken át vezette a pesti legendás Halló Bárt, sőt egy ideig a színészek törzshelyét, a Fészek Klubot is. Sokak szerint ő volt az, aki először felfigyelt a Hallóban a szárnyait próbálgató Zámbó Jimmyre. Bár akkoriban ott inkább Paudits Béla volt a középpontban, a főnök ugyanis fellépett, kuplékat énekelt, és közben a színházban is vastapsot kapott.

Élete utolsó 14 évében gyakorlatilag nyomorgott (Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu)

Később Kanadába költözött, talán mert megunt mindent, vagy mert időközben elvált feleségétől, Máriától, miután megszületett lányuk, Emília. Négy évig élt Torontóban, ahol kitanulta a gyémántcsiszolást. Közben önálló show-műsorokkal szórakoztatta a kanadai magyarokat. Amikor hazatért, már nemcsak játszott, hanem rendezett is. Utolsó bemutatója 2004-ben volt. Ekkorra életkedve már nem volt a régi, szeme egykori csillogása a múlté lett. Az állandó gyomorfájása elviselhetetlen kínokat okozott neki, éjszaka nem aludt, orvostól orvosig járt. A szenvedés felőrölte az idegeit. Visszavonult budai kis lakásába, vendégekből nem kért, segítséget pedig büszkeségből nem fogadott el. Szinte nyomorgott. 2018-ban aztán súlyos sztrókot­ kapott. Kórházba vitték, ahol felkereste őt lánya is, akivel gyakorlatilag nem is tartotta a kapcsolatot. 2018 nyarán ragadta el a halál.

Édesanyja mellé temették

Kikötötte, hogy búcsúztatóján a Farkasréti temetőben csak a legközelebbi barátai és kollégái lehetnek jelen. Édesanyja mellé helyezték örök nyugalomra Ozorán.

Kiemelt kép: Németh Gabriella/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!