Napi friss

Zenthe Ferenc – Elhunyt felesége küldte neki Gizellát

Állandóan volt valami derű a hangjában, mosoly az arcán, talán azért, mert a szívében nem volt semmi rossz, csak szeretet.

A Salgóbányán született Zenthe Ferenc erdésznek készült, végül a jogtudományi karra ment, ahol összebarátkozott Pécsi Sándorral, sokat szavaltak együtt különböző eseményeken. Pécsi buzdítására jelentkezett a színművészetire. Palóc tájszólással szavalt Csokonait, amit nem is engedtek végigmondani, mégis felvették. Debrecenbe szerződött, ott ismerte meg 1950-ben feleségét, Oláh Katalint. Fiuk mesélte, hogy szülei nagy társasági életet éltek, házibulikba jártak, és nagyon szerették egymást: „’Ferenc, azt azért tényleg nem kellett volna.’ Ennél durvább veszekedést nem hallottam közöttük anyukám korai, 1983-ben bekövetkezett haláláig.” Felesége halála rettenetesen megviselte. „Nagyon szerettem Katalint, a veszteségét nehezen dolgoztam fel – mondta a színész egykor a  Storynak. – Éreztem, hogy mellettem van a kritikus időszakban, és figyel engem, de elviselni a hiányát nem volt könnyű. Három év elteltével küldte le nekem föntről ­Gizellát, a második feleségemet.” Gizellával építkezésbe fogtak Budapest mellett. A színész imádott ott élni, a kertben pihenni, vendégeket fogadni, régi filmeket nézni, bár a sajátjait soha nem tekintette meg. A nemzet kedvence volt, nem tudott úgy elvillamosozni a Madách Színházig, hogy ne szólították volna meg. „Sok kollégám nem érti, miért vagyok készséges az emberekkel. Hogyan haragudhatnék rájuk? Szerénynek kell lenni, és törekedni kell arra, hogy minél jobbak legyünk szakmailag.” Valóban szerény maradt. „Sokkal népszerűbb vagyok, mint amekkora színész” – mondta számos alkalommal. 2005-ig játszott, akkor ugyanis agydaganatot diagnosztizáltak nála. Úgy ment el, ahogy élt, mosollyal az arcán, békében a szívében.

„Fantasztikus életünk volt”

Imádta a Balatont, Szepezden volt telke. Szenvedélye volt a vitorlázás, 75 éves koráig versenyzett is. „Jöttek a barátok, Bodrogitól kezdve Bujtoron át Bessenyei Feriig. Sokan megfordultak nálunk. Fantasztikus életünk volt!”

Kiemelt kép: Story-Best Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!