Napi friss

Kiss Manyi – Ha az anyósjelölt nem tesz neki keresztbe, úriasszonyként éli le az életét

Igaz, a hazai színjátszás jóval szegényebb lett volna nélküle.

Már sikeres színésznő volt Szegeden, amikor egy cirkuszi előadás után megismerte Alfredo­ Uferinit, egy olasz artistafamília fiatal és jóképű tehetségét. Beleszeretett, összeházasodtak, mégsem követte férjét és családját egy amerikai turnéra, inkább szakított vele. Kiss Manyi később azt mondta, jól tette, mert a 30-as években felfedezte a film, és ennek köszönhetően óriási sztár lett belőle. Ezekben az időkben talált rá újra a szerelem a nála tíz évvel fiatalabb Károlyi István gróf személyében. Az arisztokrata anya azonban rangon alulinak tartotta a színésznőt, ezért ellenezte a kapcsolatukat. Az évekig tartó titkos románcnak egy ázsiai utazás vetett véget. Miközben a gróf az Indiába tartó hajóra szállt, Manyika a búcsúzáskor – belátva a viszonyuk értelmetlenségét – szakított vele. Károlyi végül mást vett el, de még a házasságkötés után is tartották a kapcsolatot… Manyika a haláláig őrizte a gróf hozzá írt leveleit, illetve a forró légyottok emlékeit.

Vidéki lány maradt

Egy romániai kis faluban, Magyarlónán nevelkedett. A vidéki életformához még sztárként is ragaszkodott: Árnyas úti villája kertjében kutyákat, macskákat, kecskéket és tyúkokat tartott, zöldséget és gyümölcsöt termesztett.

A színésznő a világégés alatt a fronton szórakoztatta a katonákat, itt ismerte meg Bakonyi­ Jánost, becenevén Mukit. Amikor a háború véget ért, a csontsovány katona megjelent Manyikánál, ő meg a karjaiba vetette magát. A színésznő nem akarta, hogy kitudódjon Muki kiléte, ráadásul akkor még el sem vált Uferinitől, ezért a férfi Nyúl úr néven járt hozzá amolyan mindenesként – ő volt az inas, a kertész, a sofőr. Nyitott kapcsolatban éltek, Nyúl úr nem dolgozott, leginkább Manyikán élősködött, de ez őt nem zavarta. Megtehette, sztár volt, de hogy boldog volt-e? Nem, a Károlyi miatt érzett szerelmi csalódás miatt inni kezdett. Végül megtudta, hogy rákos. A halálos ágyához mégis rendelt egy papot, és örök hűséget fogadott Nyúl úrnak. Manyika 1971-ben hunyt el, a férje egy évre rá követte.

Kiemelt kép: Fortepan/Kotnyek Antal

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!