Napi friss

Tamási Eszter – Még nagybetegen is példát mutatott

A legendás bemondónő maga volt a báj, a nőiesség. Sajnos csak 53 év jutott neki.

Amikor 1938-ban Mezőtúron egy szegény családban világra jött, amit az apja kubikolásból tartott el, a tévének még híre-hamva sem volt, de a mozi dübörgött. A kis ­Esztike emiatt színésznő akart lenni. Tizenhét évesen került Budapestre, ­Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, kamera elé először 1956‑ban a Dollárpapában állt statisztaként. Viszont a színiiskola portréképei között valaki meglátta a fotóját, ő ajánlotta be az akkoriban induló Magyar Televízióba. Tizenkilenc évesen lépett be a tévészékházba, és 53 évesen még nagybetegen is ott dolgozott. A korszak egyik legnagyobb sztárja lett, filmekben, színpadon is szerepelt, szilveszteri műsorból sem hiányozhatott soha, ahogyan az Önök kérték vagy a Táncdalfesztivál is elképzelhetetlen lett volna nélküle. Két felvétel között sem tudott pihenni, olyankor varrt. Első munkanapjára is saját kézzel varrt ruhába ment, és elkésett. „1957-ben konferáltam először a televízióban. Nagy buzgalommal és izgalommal készültem az első fellépésre. Új blúzt varrtam magamnak, és annyira belefeledkeztem a vasalásába, hogy elkéstem.”

Két férfit szeretett

Titkos viszony fűzte ­Ortutay Gyula néprajkutatóhoz, a későbbi magas rangú politikushoz, ő akadályozta meg, hogy beszervezzék. Férje mégis egy másik férfi, bizonyos Laubál­ László lett, tőle született egyetlen ­lánya, Krisztina.

A fél ország szerelmes volt belé, a neki írt rajongói levelek elárasztották a tévé székházát. Aztán jött a sorscsapás, 1990-ben kiderült, agydaganata van, ráadásul olyan helyen, amely szinte műthetetlen. Végül megoperáltatta magát. A műtét nem volt sikeres, de kicsit jobban lett, ekkor kiállt az emberek elé, és elmesélte, min ment keresztül. Az újságok közölték az imáját, amelyet mindennap elmondott: „Egyetlen, édes, drága Jóistenem! Hogy teljhatalmad van a világ felett, elismerem. Hogy a világon csak az van, amit te akarsz, és amit te nem akarsz, az nincsen. Kérlek, vedd vissza a betegségem, könyörgök, gyógyíts meg engem!” Tervei voltak, lányával gyógynövényboltot nyitott, élni akart. Ám imája nem hallgattatott meg, 1991. december 16-án örökre elaludt.

Kiemelt kép: Story-Best Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!