Napi friss

Kabos Gyula – Első fellépésén rögtön beleesett a zenekari árokba

A nagy nevettetőt a családja vissza akarta tartani attól, hogy színész legyen. Szerencsére tántoríthatatlan volt, és később keresetéből ő segítette az egész famíliát.

Kereskedelmi középiskolába íratták be az 1887 márciusában született Kabos Gyulát, pedig ő színész akart lenni. Apja tiltása ellenére jelentkezett is egy színiiskolába, ahova felvették. Az apa ütötte-verte a fiát, csakhogy lebeszélje róla. Kétnaponta ment be a színiiskolába lekeverni neki egyet. Inkább kettőt. Még első premierjére sem ment el Szabadkára, pedig nevethetett volna egy jót. A statisztaként szereplő Kabos színpadra lépésekor rögtön a zenekari árokba, a brácsásra esett. Később számos pesti színházban játszott, volt olyan év, hogy 44 darabban szerepelt. Időközben megnősült, 1919-ben nőül vett egy hadi­özvegyet, ­Puhalag Máriát. Az asszony nyolcéves kislányát, Surányi Gabit apjaként nevelte fel. Közös gyermekük is született 1920-ban, Kabos István György.

A Hyppolit, a lakájban Csortos Gyulával (Fotó: Nők Lapja Archívum/fotocentral.hu)

1931-ben, egy januári estén az Operettben lépett fel. A nézőtéren ott ült Székely István, aki a Hyppolit,­ a lakáj című mozijához keresett főszereplőt. Az előadás után bekopogott Kabos öltözőjébe, aki akkor kapta meg ­Schneider úr szerepét, és ez azonnal megalapozza a filmes pályáját. Éveken át készültek a vicces, romantikus filmek, hatalmas sztár lett, szép gázsival és befolyással. Édesapjának jegyszedői állást szerzett a Fővárosi Nagycirkusznál, de sajnos 1929-ben tragédia történt: éppen a cirkuszból hazatartva halálra gázolta egy motoros. Fia átvette a családfenntartó szerepét, finanszírozta az édesanyja, a testvérei életét is. Egyik nővére a mamát ápolta, a két másik, optikusnak tanult lány munkanélküli volt, őket ezért pénzelte, és a találmányaival próbálkozó bátyjának is juttatott. Mindezért álló nap dolgozott, és közben három doboz cigarettát szívott el. Filmezett, bár azt csak délelőtti elfoglaltságnak tekintette, este már színházakban játszott, és lubickolt a nézők szeretetében.

New Yorkban hunyt el

Az 1938-as első zsidótörvény miatt Kabost származása miatt kikezdték, nem kapott több munkát, és mindenét elvették. Feleségével New Yorkba költöztek, szerényen éltek alkalmi munkákból. 1941. október 6-án tüdőgyulladás következtében hunyt el.

Kiemelt kép: Nők Lapja Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!