Napi friss

Csomós Mari 80 éves lett – „A jövőben sem tekintek soha távolra, csak a jelen számít”

A színésznő nem szeret a múlton merengeni.

Nem volt tragédiáktól mentes a színésznő élete. Férjét korán elvesztette, és nem is akart új társat találni. De ő már csak ilyen: hűséges ember, legyen szó szerelemről, barátságról vagy munkahelyről. „Nincs sok időm a saját nagyságommal foglalkozni, vagy elmélkedni. Majd egyedül, a szomorú, téli estéken talán egyszer lesz rá időm. Ha felmegyek a színpadra, rég rossz lenne, ha azon gondolkodnék, hogy én vagyok a Nemzet Színésze. De persze ez egy hatalmas megbecsülés, örülök neki, de a díj nem csak az enyém, ez a kollégáknak is jár. Esténként még legalább ötven ember kell ahhoz, hogy én ott álljak a reflektorfényben. Ez nem az elismerés lebecsülése, hiszen nagyon boldog vagyok, de nekem nem szabad erre ráülni. Inkább azon kell gondolkodnom, hogy ma estére még melyik szöveget kell átnéznem – mesélte évekkel ezelőtt Csomós Mari a Storynak.

A színésznő élete sikerekben éppúgy bővelkedett, mint hullámvölgyekben. 44 évesen veszítette el  rendező férjét, Deme Gábort. Azóta egyedül él. „Igen, ez így van, de erről nem szívesen beszélek. Nem szeretek a múlton merengeni, az már elmúlt, mit tegyek vele? A jövőben sem tekintek soha távolra. Csak a jelen számít – jelentette ki. – Az ember életében a legnagyobb kapaszkodót éppen azok a nehéz időszakok jelenthetik, amelyekben muszáj életben maradnia. Legyen szó akár magánéletről, akár szakmáról, ha az embernek fel kell állnia. Ilyenkor tanul sokat, erősödik. Egy bukás után nem szabad sokáig sírdogálni, hanem újra fel kell ülni a biciklire. A siker és a kudarc is ugyanakkora lökést tud adni” – mondja bölcsen.

Csomós Mari és Bálint András 141 perc a befejezetlen mondatból című filmben (Fotó: Archív)

Azt sem tagadja, mennyire ragaszkodik emberekhez, kapcsolatokhoz, színházakhoz. „Mindig hűséges ember voltam. Legyen szó akár emberekről, akár munkahelyekről. Ide, a Radnóti Miklós Színházba Bálint András hívott. Vele együtt jártunk a főiskolára. Azelőtt az Újszínházban voltam tag, de valami miatt az igazgató, Székely Gábor helyett új embert jelöltek a színház élére. Amikor ez kiderült, elhatároztam, hogy nem maradok ott tovább. András még aznap felhívott, hogy jöjjek át. Ennek már húsz éve. Azóta is hűséges vagyok. A húsz év alatt számtalan szép feladatot kaptam. Azért is maradtam itt ennyi ideig, mert itt igazi, családias a légkör. Nagyon jól ismerjük egymást a kollégákkal,és nem kell megjátszanom magam, vagy viselkednem előttük. A legjobb barátaim is 50 éve vannak mellettem. Úgy látszik, ebben is nagyon hűséges vagyok.”

Habár a színésznőnek soha nem született gyereke, a tágabb családjában élőket mindenképpen szeretné támogatni.  „Ott vannak a testvérem unokái, az unokaöccsök, az unokahúgok. Ha így veszem, akkor mégiscsak nagyon népes családom van. Így most van lehetőségem nekik segíteni” – mondta.

A játékos című darabban a Radnóti Színházban (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Kiemelt kép: Olajos Piroska, Szabolcs László/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!