Napi friss

Tábori Nóra – A konyhai munkától gyakran volt ínhüvelygyulladása

A legendás színésznő kertészkedett, maga termelt meg mindent, horgolt, stoppolt, miközben esténként vastapssal jutalmazta a közönség.

Nyáron ünnepelte volna 95. születésnapját Tábori Nóra, aki Suba Eleonóra Ibolya néven született Temesváron egy vegytisztító üzem tulajdonosának és az ott dolgozó18 éves Tábori Katalinnak a szerelméből. Szülei sohasem házasodtak össze, de a papa támogatta őt és az édesanyját. Nóra tízéves volt, amikor anyja összepakolta a holmijukat, és Békéscsabára költözött. A kislányt járáshibája miatt íratta be anyukája táncra, ekkor kezdődött az örök szerelem közte és a színpad között. 1942-ben, 14 évesen kezdte a pályát Szegeden táncosnőként. Ekkor vette fel anyja után a Tábori vezetéknevet. Megszámlálhatatlan színpadi alakítása mellett több mint negyven játékfilmben, valamint nyolcvannál is több tévéfilmben és filmsorozatban játszott élete során. Imádott komédiázni, a Szeszélyes évszakokban évtizedekig nevettetett, otthon azonban egyszerű édesanya, háziasszony, gazdasszony volt. Mert ezt látta otthon, mert ezt szerette. Családi háza körül fantasztikus kertet alakított ki, rajongott a kertészetért. Otthonát állataival osztotta meg. Az első cicáját 1956-ban, a forradalom alatt fogadta be, de volt uszkárja, törpe snaucere, pintyei is. Szívesen és jól kézimunkázott, kötött és horgolt, és ahogyan egyetlen gyermeke, Julianna mondta, ő készítette a világ legjobb sárgabaracklekvárját. „Ült a konyhában, és órákon át kavargatta a lekvárt – emlékezett vissza Julianna a Zákányszéki Életképek hasábjain. – Nem szerette a konzerveket, nem tartotta egészségesnek, ezért mindent maga készített el. Megvette inkább a piacon a friss zöldségeket, gyümölcsöket, és otthon feldolgozta. A spájza telis-tele volt befőttekkel, lekvárokkal. Gyakran volt ínhüvelygyulladása, mert a konyhai munkában megerőltette a kezeit. Az orvosa gyakran megkérdezte tőle, hogy miért csinálja, hiszen mindent meg lehet venni készen. Erre ő azt felelte, hogy ’az nem olyan.’”

Háromszor volt férjnél

Mindössze 18 évesen ment hozzá Mezey Károly színészhez, és egy évvel később, 1947-ben jött világra Julianna. A házasság hamar felbomlott, majd Zselló Béla kohómérnökhöz ment nőül, de a frigy nem tartott sokáig, ahogy harmadik házassága sem, amit Hajdufy Miklós televíziós rendezővel kötött.

Kiemelt kép: Rákosi Péter/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!