Napi friss

Törőcsik Mari furcsa félreértés áldozata lett – Férfinéven anyakönyvezték

Később egy rendező kérésére kezdte másképp nevezni magát.

Törőcsik Mari 1935-ben született pedagógusszülők gyermekeként. Születésekor a jegyző rosszul írta a bediktált Mariann nevet, ezért Marián néven anyakönyvezték, de később a könnyebben megjegyezhető Mari néven kezdte hívni magát Fábri Zoltán filmrendező kérésére – jegyzik meg róla az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton (BKFM) kapcsán, amely során a Külvárosi legenda című alkotást is bemutatják, amiben a néhai színésznő játssza a női főszerepet.

Törőcsik Mari vidéken nevelkedett, boldog gyermekkora volt, a színészet szeretete a nagyapja által üzemeltetett kis moziban kezdődött nála, ahol sok filmet látott, és elbűvölték a híres színésznők. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult színészetet, ahol másodéves volt, amikor a Körhinta című filmben világsikert aratott alakításával, amelynek hatására diplomázást követően egyből a Nemzeti Színházba szerződhetett. Színházi munkái mellett folyamatosan forgatott, a legváltozatosabb szerepekben tűnt fel. Emlékezetes alakításai az Édes Anna főszerepe, a Szerelem Lucája, a Szerelmem, Elektra tragikus hősnője, a Szamárköhögés bölcs nagymamája. A Déryné, hol van? című filmben egy idősödő dívát alakít, amelyért – máig egyetlen magyar színésznőként – elnyerte az Arany Pálmát Cannes-ban, ahol élete során összesen 11 alkalommal csodálhatta meg játékát a közönség

Négyszer volt férjnél, nagy szerelmei Bodrogi Gyula, Iglódi István és Maár Gyula voltak, akivel közösen nevelték lányukat és Vietnámból örökbe fogadott fiukat. A kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Kossuth Nagydíjas, kiváló és érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 2021-ben hunyt el, a Budapesti Klasszikus Film Maraton ekkor külön szekcióval emlékezett rá.

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!