Napi friss

Danielle Steel – Magyar származású férje is volt

Közel kétszáz könyve jelent már meg napjaink egyik legsikeresebb bestsellerírójának, nem ritka, hogy évente hét új kötetet tesz le az asztalra. Elképesztő munkabírásánál csak regénybe illő szerelmi élete lenyűgözőbb. Az írónő ma ünnepli 76. születésnapját.

Érdekes munkamódszere van a népszerű amerikai írónőnek, aki az elmúlt évtizedekben 350 millió dolláros vagyont írt össze. Egy-egy regényével két-három évig is elbíbelődik, de akár egy zsonglőr, akár fél tucat művön dolgozik párhuzamosan egyszerre. Mint a Glamournak adott interjúban elárulta, napi húsz órát is dolgozik, és alig alszik. Napjai többnyire ugyanúgy telnek: kasmír hálóingben ül könyv alakú íróasztalánál párizsi vagy San Franciscó-i luxusvillájában étcsokit majszol, és a mai napig a karrierje elején 20 dollárért vásárolt, 1946-os Olympia írógépén írja regényeit, máson nem is tudna dolgozni. Azt mondja, írni fog, amíg csak él, annyira élvezi még ma is a munkát.

A ma 76 éves Steel teljesítménye annál figyelemreméltóbb, mert mindemellett olyan kalandos szerelmi életet élt, mintha csak saját könyvei egyik hősnője lenne. Ötször ment férjhez és ötször vált el, született hét gyereke, és még két fiút a sajátjaként nevelt. Nem akármilyen házasságai voltak. Alig 18 évesen lett először feleség, és hamarosan lánya született bankár férjétől, Claude-Eric Lazardtól. Beatrix szociális munkásként rákos gyerekeken és a családjukon segít. Második férjét még a házassága alatt ismerte meg: a bankrabló Danny Zugler épp börtönben ült, amikor az írónő riportot készített egy rabtársával. Amint elvált, Steel a börtönben hozzáment Zuglerhez, aki akkor épp betörésért és nemi erőszakért ült. A románc négy évig tartott. Az addigra lassan sztáríróvá vált Steel harmadik férje sem volt makulátlan múltú: a magyar származású William ’Bill’ Toth drogfüggő volt, épp a heroinról próbált leállni, és szintén ült korábban betörésért. Úgy ismerkedtek meg, hogy Steel a költözéséhez Toth-ot bérelte fel segítségnek. A fafaragóként tehetséges férfival egy nappal a válása után házasodott össze, addigra kilenc hónapos terhes volt fiukkal, Nickkel. Két év házasság után elváltak. A fiút aztán örökbe fogadta és a nevére vette Steel következő, negyedik férje, a borkereskedő John Traina, akitől az írónőnek született még öt gyereke, plusz férje két fiát is a sajátjaként nevelte. Összesen tehát kilenc gyerekről gondoskodott, miközben szédületes tempóban egyik könyvet írta a másik után, többek közt gyerekkönyveket. Negyedik házassága 17 évig tartott, majd követte egy ötödik: hozzáment egy dúsgazdag befektetőhöz, Thomas Perkinshez. Tőle négy év múlva vált el – Steel 2002 óta nem kísérletezett több esküvővel.

Az írónő a lányaival (Fotó: Getty Images)

Gyerekei között akad internetguru, filmproducer, divatmagazin-szerkesztő és stylist, a legfiatalabb 31 éves. Toth-tól született fiát azonban tragikus körülmények között elveszítette: az apjához hasonlóan drogfüggővé vált, mániás depresszióval küzdő srác, aki egy punkzenekar énekesként lett ismert, 19 évesen öngyilkos lett. Nick most lenne 41 éves, a gyászt Steel könyvben dolgozta fel: a Hullócsillagom című kötet fia megrázó küzdelméről szól a drogokkal és a mentális betegséggel. A befolyt bevételből az írónő alapítvány hozott létre Nick Traina Foundation néven, mely a hasonló gonddal küzdők segítését tűzte ki célul.

Az apja nevelte fel

A portugál anyától és német apától New Yorkban született, majd részben Franciaországban nevelkedett Steel egyke volt. Szülei előkelő vacsorákat adtak, és a testvérek híján unatkozó kislány azzal szórakoztatta magát, hogy megfigyelte a vendégek viselkedését, szokásait, és már gyerekként elkezdett történeteket írni. Nyolcéves volt, amikor a szülei elváltak, ezután az apja egyedül nevelte.

Kiemelt képek: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!