Napi friss

Makláry Zoltán – Úgy elfordult az emberektől, hogy még háza ablakait is befalaztatta

Csak egy színésznő kedvéért volt hajlandó visszatérni a színpadra.

A Balaton nem csak mostanában népszerű hazánk hírességei körében, a múlt század nagyjai is előszeretettel töltöttek rendszeresen hosszabb-rövidebb időt a magyar tenger partjánál. Makláry Zoltán például, miután összeveszett a Nemzeti Színház egykori igazgatójával, későbbi főrendezőjével, Major Tamással, Balatonfüredre vonult vissza a pályától. De nemcsak a színháznak fordított hátat, hanem a közönségnek is. „Olyannyira elfordult az emberektől, hogy a házának az utcafrontra néző ablakait befalaztatta. Gobbi Hilda volt az, aki nagy könyörgések által elérte, hogy visszatérjen a színpadra” – idézte fel a Nyár 23 című műsorban az Újságmúzeum főszerkesztője, Sal Endre, aki évek óta kutatja a hazai színjátszás legnagyobb alakjainak múltbéli történeteit.

Persze a Balatonhoz megható történetek is kötik a legendás színészeket. Zenthe Ferenc kétéves korától járt a tóhoz az édesapjával. 14 éves korában a partról figyelte a vízen suhanó karcsú vitorlásokat, de akkor még csak álmodozhatott egy ilyen hajóról, mivel igen szegények voltak. „Édesapja vett egy csónakot, eszkábált rá egy kis vitorlát, ráírta, hogy Ferkó, és az volt Zenthe Ferenc vitorlása” – mesélte a megható történetet Sal Endre. Zenthe Ferenc később egy telket vett Balatonszepezden, ahol nem volt villany, sem víz, így fiával eleinte csak sátoroztak. Évekkel később lett csak nyaralója a családnak, ahol aztán egymásnak adták a kilincset a legnevesebb színészek. A vitorlázás szerelmese volt egyébként Blaha Lujza is – ő Balatonfüreden vásárolt magának villát. A nemzet csalogánya különleges nevet választott hajójának, azt festette rá, hogy Olyan nincs.

Zenthe Ferenc és fia, Ferenc a Kékszalag vitorlásversenyen (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

A sokoldalú színész, Bilicsi Tivadar Siófokon töltött sok időt, ahol kollégája, Feleki Kamill is rendszeresen nyaralt. Rendszeresen együtt vacsoráztak, egy alkalommal pedig a következő történt: Felekiről köztudott volt, hogy fukar ember volt, az egyik közös vacsora során pedig azzal fordult Bilicsi Tivadarhoz: „Te mennyi borravalót fogsz adni?”, mire Bilicsi azt felelte: „Öregem, én hozzád alkalmazkodom.” Erre Feleki Kamill csak annyit mondott: „Nem lesz az kevés?”

Feleki Kamill és Bilicsi Tivadar jóbarátok voltak (Fotók: Archív)

Kiemelt képen az ifjú Bodrogi Gyula és Makláry Zoltán (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!