Napi friss

Diana hercegné – Hatalmasat bakizott az esküvőjén

Lassan 42 év telt el azóta, hogy lezajlott a pazar királyi menyegző, ami után Károly megkérdezte az anyjától: megcsókolhatja-e újdonsült hitvesét.

Erre az esküvőre várt a világ, olyan hatalmas esemény volt a walesi herceg házasságkötése, hogy a ceremóniát még a Magyar Televízió is közvetítette 1981. július 29-én. Most elárulunk pár érdekességet a nagy napról és az előkészületekről.

A ruhát David és Elizabeth Emanuel tervezte, egy fiatal és akkor még ismeretlen designer házaspár. Diana telefonon kereste fel őket, és megkérdezte, megterveznék-e a menyasszonyi ruháját, mert egy blúz, amit tőlük korábban viselt, tetszett neki. „Sokat ültünk együtt a szőnyegen, beszélgettünk, utánanéztünk a királyi menyasszonyoknak, így készült a ruha” – mondta David Emanuel.

Csak brit alapanyagokból készítették az elefántcsont színű ruhát: a selyem Anglia utolsó selyemfarmján készült, a csipke egy nottinghami csipkegyárban, de rákerültek az 1558-ban elhunyt I. Mária királynő csipkéi is. Több tízezer flittert és gyöngyöt, no meg egy szerencsehozó kis patkót varrtak a ruhára. A cipőket Clive Shilton és Julie Smith készítették, de ők nem láthatták magát a ruhát, csak az anyagokat, amelyből készült. A cipőtalpakra arannyal a C és D betűket vésték, azaz a Diana és Charles nevek első betűit.

Diana Deborah álnéven foglalt magának időpontot, amikor ruhapróbára ment, de persze hamar kiderült, hogy kiről van szó. Egy bulvárlap 65 ezer dollárt ajánlott fel Emanuelék egyik munkatársának, hogy adja ki nekik a ruhaterveket. Nem sikerült. Emanuelék bedeszkázták szalonjuk ablakait, hogy ne fotózhassanak be, magát a ruhát egy páncélszekrényben őriztették két biztonsági őrrel, és minden nap másfajta textilt dobtak a kukába, tudván, a riporterek végigturkálják a környék kukáit.

Nancy Reagannek, az akkori amerikai First Ladynek, aki jelen volt az 1981-es esküvőn, azt mondta a királynő, hogy csodálatosnak tartotta Lady Diana Spencer ruháját, bár megjegyezte, hogy csak a mosogatókagyló hiányzik róla.

Diana ruhájának uszája 8 méteres volt (Fotó: Getty Images)

A ceremónia a londoni Szent Pál Székesegyházban volt, a világ összes uralkodócsaládja képviseltette magát a legmagasabb szinten. Diana egy üveghintón érkezett édesapja, Lord Spencer kíséretében. Amikor kiszállt a hintóból, döbbenten látták a koszorúslányok, hogy a nyolc méteres uszály összegyűrődött, Emanuelék ugyanis a tervezésnél figyelmen kívül hagyták a hintó méretét.

Amikor Diana apja karján, aki nem sokkal korábban stroke-ot kapott, így csak kínosan lassan tudta kísérni lányát, odaért Károlyhoz, a walesi herceg azt mondta neki: Gyönyörű vagy, szeretlek. Mire Diana: Neked vagyok szép!

Diana rossz sorrendben mondta Károly neveit a ceremónián: Károly Fülöp Artúr György helyett Fülöp Károly Artúr Györgyöt suttogott. András herceg oda is szólt öccsének Edwardnak, akik a báty tanúi voltak, hogy olyan, mintha apjukhoz ment volna nőül.

Az esküvő után a Buckingham-palota erkélyén gyűlt össze a család (Fotó: Getty Images)

Az esküvő után a Buckingham-palota erkélyén állt a Windsor és Spencer család, amikor a tömeg csókot követelt, a walesi herceg pedig odafordult anyjához, és engedélyt kért rá: ‘Mami, szabad a csók?’ Mindezt a szájról olvasó szakemberektől tudni.

Este a lakodalmuk pazar volt, a palota termeiben zöld almák lógtak alá, több esküvői tortát szeleteltek fel, Erzsébet királynő unokatestvérével, a norvég királlyal tangózott. Pontosabban csak azt hitte, mert amikor politikára terelődött a szó, az úrról kiderült, hogy nem király, hanem a zenekar szaxofonistája. Fülöp herceg Nancy Reagannel ropta, miközben a fején egy Csókolj meg gyorsan feliratú, Károly és Diana képével ékesített vicces kalapot viselt.

Az ifjú pár a Britannia királyi jachton töltötte a mézesheteket a Földközi-tenger vizein, s ellátogattak Egyiptomba is. A nászút után Károly és Diana a skóciai Balmoralba mentek, ahol a királyi család tagjai feldíszített hintóval várták őket a birtok kapujánál, lovak helyett a jókedvű Fülöp és Erzsébet húzta a friss házasokat egészen a kastélyig.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!